ГоловнаСуспільствоВійна

Росіяни масово вбивали і людей, і тварин: Жителі визволеного села Харківщини розповіли про жахіття окупації

Загарбники усе розікрали і знищили, у селі залишили безліч протипіхотних мін, на яких підриваються цивільні.

Росіяни масово вбивали і людей, і тварин: Жителі визволеного села Харківщини розповіли про жахіття окупації
Фото: Український свідок

Жителі визволеного села Кам’янка, що біля Ізюма на Харківщині, розповіли про звірства росіян під час окупації населеного пункту.

Історію села оприлюднив "Український свідок".

Загарбники масово вбивали і людей, і тварин. Розстріляли собак та знищили всю худобу. Так, із кількох сотень корів вціліла лише одна. Вороги обікрали будинки жителів, лишивши по собі арматуру та ящики з-під боєкомплекту. Наразі все це жителі Кам’янки використовують для ремонту та відбудови.

Фото: Український свідок

Село перебувало під російською окупацією 5 місяців - із квітня по вересень 2022 року, його звільнили під час контрнаступу ЗСУ. Навесні 2023 року до Кам'янки з’їжджаються місцеві: з 1200 жителів поки повернулося близько 40.

"Багато людей приїжджає, але нема де жити. Є такі будинки, які відновленню не підлягають", - розповів один з кам’янчан.

За словами жительки, під час окупації росіяни вбили 32 її односельців. Одного розстріляли та роз їхали танком, ще двом братам, які ховались у погребі, кинули вибухівку. 

Іншого жителя росіяни вивезли до Ізюма. Навіщо — він не знає. Аби знайти харчі, Микола 18 км до Кам'янки пройшов пішки. Його будинок сильно постраждав під час одного з російських авіанальотів. У той час, поки рідне село було під окупацією, чоловік зміг евакуюватись до однієї з країн Балтії. Тепер повернувся до Ізюма, займається ремонтами та порається на городі. У селі не живе, бо тут немає ані світла, скільки повністю знищена лінія електропередач.

Хоча росіян у селі немає вже давно, проте по собі вони залишили руїни і незліченну кількість мін-пелюсток. На них підриваються місцеві, бо сапери цю місцину ще не розміновували. 

Жителям Кам'янки допомагають волонтери. Вони привозять харчі та будматеріали.

Фото: Український свідок

Нагадаємо, від початку деокупації на Харківщині зафіксували 2316 воєнних злочинів росіян.

Днями колаборантка-“староста” одного із сіл в області отримала 9 років за ґратами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram