ГоловнаСуспільствоВійна

"Україна не буде погоджуватися з пасивною санкційною позицією щодо Росії", - Зеленський

Міжнародні експерти та Офіс президента проаналізують, як впливають обмеження на країну-агресорку.

При Офісі президента буде створено групу міжнарожних та українських експертів, які вивчатимуть, на що реально впливають санкції, запроваджені проти Росії за війну проти України.

Про це повідомив президент Володимир Зеленський у відеозверненні за підсумками 33-го дня війни.

Він зазначив, що Україна не може і не буде погоджуватися з пасивною санкційною позицією щодо Росії.

"Не повинно бути жодних "підвішених" санкційних пакетів - мовляв, якщо російські війська зроблять щось, то тоді буде якась відповідь... Ми вже пройшли цю історію в минулому році, коли ми говорили, що потрібні потужні превентивні санкції проти Росії, щоб не було вторгнення. Превентивний пакет не зробили. Повномасштабна війна почалася", - пояснив Зеленський.

Він також згадав про те, що наразі є багато натяків і попереджень про посилення санкцій, наприклад у вигляді ембарго на постачання російської нафти у Європу, у разі, якщо Росія застосує хімічну зброю.

"Просто немає слів... Лише вдумайтеся, до чого це все дійшло. Чекати на хімічну зброю... Ми, живі люди, повинні чекати… А хіба все, що російські військові роблять до цього і вже зробили, не заслуговує на нафтове ембарго? Фосфорні бомби не заслуговують? Обстріляне хімічне виробництво чи обстріляна атомна станція не заслуговують?", - запитав Зеленський.

Він також зазначив, що дуже важливо, щоб санкційні пакети були дієвими та достатньо серйозними, зважаючи на те, що вже робить Росія проти нашої держави. Якщо ж обмеження будуть слабкими, якщо їх можна буде обходити, то це створює в керівництва Росії небезпечну ілюзію, ніби вони можуть дозволяти собі й надалі те, що роблять зараз. А за це платять українці – своїми життями. 

"Тому вже з цього тижня ми створюємо при Офісі президента групу експертів – українських і міжнародних, які на постійній основі будуть аналізувати застосовані проти РФ санкції – на що вони реально впливають. Наша мета – щоб санкції працювали так, як це й задумувалось. І щоб не було жодної можливості їх обходити. Це має бути метою й для всього демократичного світу – без жодних винятків. Жодних", - сказав Зеленський.

Нагадаємо, президент Зеленський закликає світ щотижня застосовувати нові санкції прти Росії, аж поки в неї не забракне коштів на ведення війни в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram