ГоловнаСуспільствоПодії

У центрі Києві готуються знести історичний будинок Маліна, - Мінкультури

Будинок Маліна не має статусу пам'ятки, але знаходиться в історичному ареалі, і є важливим елементом зовнішнього вигляду усього кварталу.

Фото: Дмитро Перов

У центрі столиці під загрозою знесення опинилася ще одна історична споруда - будинок Маліна. Наразі до нього вже підігнали будівельну техніку.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури України.

“Увага! Чергова небезпека для історичного Києва! Прямо зараз будівельники загнали техніку у двір будинку на Тургенєвській, 22 (будинок Маліна). Цей дім не має статусу пам'ятки, але знаходиться в історичному ареалі, і є важливим елементом зовнішнього вигляду усього кварталу”, - повідомили у Мінкульті.

У міністерстві зауважили, що будівельники заганяють техніку проти ночі. Аналогічним чином діяли у випадку з садибою Барбана, зруйнованою напередодні.

Фото: Мінкульт

Фото: Мінкульт

У МКІП наголошують, що ухвалений столичною владою мораторій на ремонт та реконструкцію будівель ХІХ-ХХ століття не може бути ефективним механізмом протидії варварської забудови столиці. Ситуація, що склалася, потребує комплексних дій.

“Вкотре закликаємо КМДА не грати з долею історичного Києва і затвердити нарешті історико-архітектурний опорний план. Зі свого боку фахівці з охорони спадщини Міністерства готові надати столичній владі усю необхідну консультативну допомогу заради порятунку будинку на Тургенєвській, 22. І надалі - інших, якщо це знадобиться”, - підкреслили у міністерстві.

Нагадаємо, у Києві вночі 20 серпня забудовник будівельною технікою майже повністю знищив історичну садибу Барбана, розташовану неподалік Львівської площі на вул. Обсерваторній. 

Тоді Мінкультури відповідальність за руйнування садиби поклало на столичну владу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram