ГоловнаСуспільствоОсвіта

ОАСК визнав незаконною постанову Кабміну про новий правопис (оновлено)

Рішення не вступить в силу до апеляції.

ОАСК визнав незаконною постанову Кабміну про новий правопис (оновлено)
Фото: litopys.org.ua

Окружний адміністративний суд Києва скасував постанову Кабінету міністрів №437, якою в 2019 році було затверджено нову редакцію Українського правопису.

Про це повідомив проєкт Prosud.

Рішення ухвалила колегія у складі суддів Наталії Клименчук, Ігоря Іщука та Юлії Шрамко.

Позивачами у цій справі виступили матір учениці 7 класу з Херсону та ГО "Правова держава", очільником якої є адвокат Ростислав Кравець. На думку позивачів, уряд, ухвалюючи зміни в правописі, діяв за межами своїх повноважень і не врахував реального стану розвитку української мови, що "ускладнить його вивчення і грамотне використання".

Адвокат Дмитро Ільченко, який представляв позицію позивачів, заявив, що уряд не має права змінювати правопис, оскільки це не є його компетенцією. Також під час розгляду нібито з'ясувалося, що "мовна комісія" мала суттєві суперечки та не розробляла правопис саме в тій редакції, в якій він був затверджений урядом.

Оновлено. В Окружному адмінсуді зазначили, що провадження у справі було відкрито у червні 2019 року, а загалом було проведено вісім засідань.

"В ході розгляду справи судом було встановлено, що Кабінет міністрів при ухваленні вказаної постанови діяв поза межами своєї компетенції та із порушенням законодавства, що регулює порядок прийняття нормативно-правових актів. З огляду на це, суд визнав протиправною та нечинною Постанову №437 від 22 травня 2019 року «Питання українського правопису»", - йдеться в повідомленні.

Оновлено. Кабінет міністрів оскаржить рішення ОАСК. Про це повідомила заступниця міністра юстиції Валерія Коломієць.

"Ми вважаємо незаконним відповідне рішення ОАСК та оскаржуватимемо його в апеляційній інстанції. На те, аби подати апеляцію, Уряд має 30 днів", - написала вона у фейсбуці.

Нагадаємо, що новий правопис набув чинності у червні 2019 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram