ГоловнаСуспільствоЖиття

У Криму суд окупантів почав розгляд доказів захисту Енвера Топчі

Топчі звинувачується у неповідомленні про злочин. 

У Криму суд окупантів почав розгляд доказів захисту Енвера Топчі
Топчі Енвер
Фото: Новости Крыма

Підконтрольний Кремлю Совєтський суд в Криму почав розгляд доказів захисту по справі Енвера Топчі, обвинуваченого за статею 205.6 КК РФ (неповідомлення про злочин).

Про це повідомляє кореспондент LB.ua з суду.

Сторона захисту подала низку клопотань, зокрема про виклик адвоката Уміджона Дададжонова. Дададжонов - саме та людина, про злочин якої нібито не повідомив Енвер Топчі. Крім того, під час засідання допитали експертів, які проводили комплексну релігійно-психологічно-лінгвістичну експертизу.

За словами адвоката Топчі Еміля Курбедінова, експерти повідомили, що не проводили окремої експертизи листування його підзахисного та людини під псевдонімом Абубакр ібн Ахмад, який, за матеріалами справи, є Уміджоном Дададжоновим.

"Сьогодні за клопотанням захисту ми допитали двох з трьох експертів, які проводили експертизу у межах справи Дададжонова, яка перекочувала в кримінальну справу проти Енвера Топчі. Експерти пояснили, що робили загальну експертизу стосовно людини, котра писала з аккаунта з ім'ям Абубакр ібн Ахмад", - пояснив захисник.

Він зазначив, що окрему експертизу щодо листування сторінки Абубакр ібн Ахмад і сторінки Топчі експерти не проводили. 

"Експерти кажуть, що людина, яка писала зі сторінки Абубакр ібн Ахмад, повідомляла Топчі, що перебуває на території "Ісламської держави” і є бойовиком", - пояснив адвокат.

Експерти знайшли в листуванні одне повідомлення, в якому Абубакр ібн Ахмад написав: "Я в Халіфаті, я в Шамі, поспішають суди в Шам до нас". На підставі цього повідомлення експерти зробили висновок, що Дададжонов перебував в ІДІЛ.

Також, за словами адвоката, експерти повідомляють, що базових знань достатньо, щоб визначити, чи є людина членом терористичної організації.

"На моє запитання про те, чи потрібні спеціальні знання, щоб визначити, що Халіфат і Шам - позначають ІД, експерти пояснили, що це історичні назви, але в сучасних реаліях Халіфат і Шам - суто екстремістські назви, і несуть в собі екстремістську підґрунтя, і людина з базовими знаннями про Іслам і про політику на Близькому Сході повинна розуміти, що Халіфат і Шам в цій перспективі означає ІДІЛ", - додає Курбедінов. 

Еміль Курбедінов також зазначив, що експертиза є неприпустимим доказом, оскільки вона стосується людини, проти якої відкрито кримінальну справу за іншим звинуваченням, і не може бути використана в справі проти Енвера Топчі.

"Ми вважаємо, що ця експертиза є неприпустимим доказом, оскільки вона отримана у межах іншої кримінальної справи, і суду в рамках кримінальної справи за Топчі доведеться оцінювати експертизу і ставити крапки, без адвоката Дададжонова. По-друге, нам не дали можливості реалізувати своє право на те, щоб поставити питання експертам на етапі призначення цієї експертизи, в нас не було можливості вирішити, чи довіряємо ми цим експертам. Є постанова Верховного суду РФ, в якій суд чітко повідомляє, що призначення такої експертизи, де слідство не дало можливості стороні захисту ставити питання експертам і заявляти про відвід, є неприпустимим доказом", - розказав Еміль Курбедінов.

Слідство також не встановило, що сторінка ібн Ахмада використовувалася Дададжоновим. 

"Якщо оцінювати цю експертизу, а це єдиний доказ обвинувачення - то взагалі не ясно Дададжонов це писав Топчі, і як можна з речення «Я в Шамі, я в Халіфаті» зробити висновок про те, що людина є бойовиком забороненої в Російський Федерації організації, це абсурд", - резюмував Курбедінов.

Нагадаємо, що 14 грудня підконтрольний Кремлю Совєтський суд у Криму закінчив допит свідків у справі Енвера Топчі, обвинуваченого за статтею 205.6 КК РФ (Неповідомлення про злочин).

31 серпня російські спецслужби в Криму провели обшуки в будинках чотирьох кримських татар. Пізніше всіх звинуватили в неповідомленні про злочин. Згідно з матеріалами справи, вони не повідомили про листуванняв соцмережі "ВКонтакте” з чоловіком, який на той момент був бойовиком ІДІЛ — Уміджоном Дададжоновим. Листування відбулося 2015 року. Зі свого боку сторона захисту наполягає на тому, що приналежність сторінки “ВКонтакте” Дадажонову не доведена, також щодо Дададжонова не винесено вирок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram