ГоловнаСуспільствоПодії

Підконтрольний окупантам суд у Криму закінчив допит свідків у справі Енвера Топчі

Один зі свідків є таємним.

Підконтрольний окупантам суд у Криму закінчив допит свідків у справі Енвера Топчі
Топчі Енвер
Фото: Новости Крыма

Підконтрольний Кремлю Совєтський суд у Криму закінчив допит свідків у справі Енвера Топчі, обвинуваченого за статтею 205.6 КК РФ (Неповідомлення про злочин).

Про це повідомляє кореспондент LB.ua із суду.

На засіданні були допитані два свідки зі сторони обвинувачення — співробітник севастопольської філії МДУ Мартинкін і прихований свідок під псевдонімом Усеінов.

"На сьогоднішньому засіданні ми допитали останніх двох свідків у справі — прихованого свідка під псевдонімом Усеінов, а також співробітника севастопольської філії МДУ Мартинкіна. Під час допиту секретного свідка ми клопотали про розкриття його особи, оскільки нема жодних підстав для того, щоб її приховувати, суддя наше клопотання відхилив, тож ми допитали свідка в прихованому режимі зі зміненим голосом. По суті справи свідок був неінформативним, на ключові питання він не відповів, і обвинувального ухилу його свідчення особливо не несли. Протягом допиту свідок сказав, що Енвер Топчі казав йому, що знає людей, які зараз перебувають на територіях, контрольованих ІДІЛ, але чи називав Енвер Топчі прізвища й імена цих людей — свідок не пам'ятає. Також немає свідків цієї розмови. На етапі попереднього слідства свідок дав більш розлогі свідчення, однак прокуратура та суд не клопотали про оголошення протоколу допиту свідка, тож у суді мають бути враховані тільки свідчення дані в суді", – розказав адвокат Енвера Топчі Еміль Курбедінов.

За словам адвоката, свідок Мартинкін не знав обвинуваченого у справі Топчі.

"Що стосується свідка Мартинкіна — ми запитали в нього про його освіту, виявилось, що він перекладач арабської мови, а також він захистив дисертацію ісламської тематики, пов'язаної з організацією “Брати мусульмани”. Також свідок розказав, що співробітники ФСБ показали йому результати експертизи, фотографії із зображеннями облич і прапорів, і він, користуючись своїми знанням, підтвердив, що це прапори ІДІЛ. Про Енвера Топчі свідок сказав, що він його не знає і нічого про нього сказати не може", – додав Курбедінов.

Після допиту свідків прокурор почав представляти письмові докази у справі.

"Після допиту свідків сторона звинувачення перейшла до письмових доказів, які, на думку захисту, взагалі не пов'язані зі справою Енвера Топчі, а більше стосуються справи Уміджона Дададжонова, якого феесбівці звинувачують в участі в ІД. Також суд представив явку з повинною, яку Енвер написав під тиском, без присутності адвоката. Навіть сам стиль написання вказує на те, що вона була переписана з якогось документа", – додав Курбедінов.

Нагадаємо, 31 серпня російські спецслужби в Криму провели обшуки в будинках чотирьох кримських татар. Пізніше всіх звинуватили в неповідомленні про злочин. Згідно з матеріалами справи, вони не повідомили про листуванняв соцмережі "ВКонтакте” з чоловіком, який на той момент був бойовиком ІДІЛ — Уміджоном Дададжоновим. Листування відбулося 2015 року. Зі свого боку сторона захисту наполягає на тому, що приналежність сторінки “ВКонтакте” Дадажонову не доведена, також щодо Дададжонова не винесено вирок.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram