ГоловнаСуспільствоЖиття

МВС підбило підсумки виборчої кампанії в Україні

Завтра в Україні - день тиші.

МВС підбило підсумки виборчої кампанії в Україні
Фото: Пресс-служба Кабмина

24 жовтня виборча кампанія до місцевих органів влади добігає кінця, завтра в Україні - день тиші.

Про це йдеться у заяві міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

"Сьогодні я з позиції МВС хочу підбити підсумки цього етапу виборчої кампанії... Разом з Центральною виборчою комісією та Громадянською мережею «ОПОРА» ми реагували на всі звернення, перевіряли всі сигнали. На жаль, серед викритих правопорушень чимало таких, що мають ознаки кримінальних злочинів", - сказав Аваков.

Він навів два приклади таких злочинів.

В Одесі за намагання організувати виборчу "сітку" затримано групу осіб, у тому числі голову виборчої комісії. Під час слідчих дій вилучено майже $45 тис. які фігуранти, за даними слідства, планували використати для підкупу виборців.

Ще одну "сітку" задокументували поліцейські Чернігівщини. Під час обшуку автомобіля керівника одного зі структурних підрозділів Бахмацької райдержадміністрації правоохоронці виявили списки виборців зі схемою "десятників" і 66 тис. гривень. За попередніми підрахунками, мережа охоплювала понад 5 тисяч осіб.

Загалом Нацполіцією відкрито понад 500 кримінальних проваджень щодо підкупу виборців, перешкоджанню здійснювання виборчого права, надання неправдивих відомостей до Державного реєстру виборців. По кожному з них буде здійснено розслідування та буде надано правову оцінку.

"Звертаюсь також до учасників виборчого процесу – від кандидатів до членів комісій – не зіпсуйте собі життя покаранням за порушення закону, воно того не варте. Поважайте себе та поважайте закон! Сьогодні, я радий, що можу сказати: в чергове – вже котру виборчу кампанію – поліція та всі підрозділи МВС демонструють рівновіддаленість від усіх політичних сил і керуються виключно Законом. Жодна партія, жоден кандидат не отримують жодних преференцій, але кожен отримує забезпечення та захист свої прав", - наголосив голова МВС.

Він зазначив, що правоохоронці жорстко налаштовано реагувати на порушення.

"На чергування виведено достатньо оперативних груп, напоготові перебувають усі підрозділи – від авіації до вибухотехніків. Усього до забезпечення публічної безпеки і порядку під час місцевих виборів залучено майже 140 тисяч співробітників МВС. Прошу не провокувати та не перевіряти систему МВС на міцність! У нас вдосталь сил, засобів, мотивації та рішучості, щоб забезпечити бездоганний процес місцевих виборів по всій країні!" - повідомив Аваков.

Нагадаємо, один з кандидатів на посаду голови ОТГ у Київській області вітав учителів конвертами з грошима. За підкуп виборців йому було повідомлено про підозру.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram