ГоловнаСуспільствоЖиття

​Голова Житомирської ОДА заявляє, що незаконного видобутку бурштину в регіоні немає

Держгеокадастр готує 23 ділянки, які будуть виставлені на аукціон.

​Голова Житомирської ОДА заявляє, що незаконного видобутку бурштину в регіоні немає

Голова Житомирської обласної державної адміністрації Віталій Бунечко заявив, що незаконного видобутку бурштину в регіоні зараз немає.

Про це він розповів в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Коли прийшов на посаду, мене представляли, я отримав кілька завдань. Одне з них - бурштин. Я хочу зараз офіційно заявити: незаконного видобутку бурштину зараз в Житомирській області немає! Я щиро вдячний колегам правоохоронцям, які принципово підійшли до цього питання, і ми подолали це ганебне явище у Житомирській області. Зараз Держгеокадастр готує 23 ділянки, які будуть виставлені на аукціон, і я маю величезну надію, що бурштин видобуватиметься в рамках закону", - сказав Бунечко.

Бунечко нагадав, що був прийнятий закон про врегулювання видобутку бурштину, він може бути не досконалий, але в нього можна вносити зміни.

"І це дасть можливість легалізувати незаконний видобуток бурштину. Моя думка як громадянина в тому, що, наприклад, зазначені 23 ділянки куплять точно не ми з вами, а ті, хто раніше його нелегально добував, легалізувавши отримані кошти, викуплять ті ділянки. І робити все за законом, щоб не залишати кратери, а робити рекультивацію земель, отримувати законно доходи, платити податки", - наголосив голова ОДА.

Нагадаємо, у лютому Верховна Рада уп'ятеро знизила ставку рентної плати за користування надрами для видобутку бурштину, з 25% до 5%.

У грудні 2019 року Рада прийняла закон про видобуток бурштину. Він передбачає введення єдиних дозволів на розвідку з правом видобутку, які будуть продаватися через електронні аукціони ProZorro.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram