ГоловнаСуспільствоЖиття

Чорноморська митниця за підтримки Херсонської ОДА ініціювала заборону в'їжджати в порт перевантаженим фурам

Проєкт постанови зараз перебуває на розгляді Кабміну. 

Чорноморська митниця за підтримки Херсонської ОДА ініціювала заборону в'їжджати в порт перевантаженим фурам
Олександр Щуцький
Фото: gordon.ua

Чорноморська митниця за підтримки губернатора Херсонської області домовилася з власниками портів регіону про обмеження перевантаженим фурам в'їжджати на їх територію. Проєкт постанови про обмеження в'їзду перевантаженим фурам у всіх областях, де є порти, зараз перебуває на розгляді в Кабінеті Міністрів.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна заявив виконувач обов'язків начальника Чорноморської митниці Олександр Щуцький.

За його словами, це пілотний проєкт, ініційований Чорноморською митницею і запущений поки що тільки в Херсонській області. Реалізувати його вдалося завдяки домовленості між губернатором області  Юрієм Гусєвим і інвесторами портів Шато Хаджишвілі, Володимиром Тиховим і Віктором Сохою.

Загалом, зазначає Щуцький, за два тижні експерименту з усього потоку машин перевантаження зараз фіксують не більше ніж у двох-трьох.

"Обговорюючи з губернатором Херсонської області (Юрієм Гусєвим, - ред.) цю ситуацію, я запропонував здійснювати ваговий контроль при в'їздах у порти. Адже куди в сезон збору врожаю їдуть фури? Саме в порт. В кожному порту вже обладнані вагові комплекси, їх не потрібно закуповувати додатково", - заявив Щуцький.

Він також додає, що власники портів мають право не пускати машини, якщо ті порушують адміністративні або якісь інші норми, встановлені керівництвом порту. Тому на сьогодні ця ініціатива можлива тільки в кооперації з портами.

"Щоб масштабувати проєкт і розширити функції контролю митників, потрібно прийняти відповідне розпорядження на рівні уряду. Разом з губернатором області підготовлено та направлено на розгляд до Кабінету Міністрів України відповідний проєкт постанови", - повідомляє керівник Чорноморської митниці.

Щуцький переконаний - якщо не вирішувати питання з несумлінними перевізниками комплексно, ми зіткнемося з тим, що вже наступної весни разом зі снігом зійде і новий асфальт.

"Тому завдання президента вирішити ситуацію з перевантаженням на дорогах - правильне і своєчасне. Тепер важливо, щоб Кабінет Міністрів України ухвалив найбільш оптимальне і ефективне рішення", - резюмує в.о начальника Чорноморської митниці.

Нагадаємо, ще в червні президент Володимир Зеленський оголосив "війну" перевізникам, доручивши правоохоронцям почати кампанію боротьби з порушенням вантажівками габаритно-вагових обмежень на дорогах.

Згідно зі статистикою, останні кілька років майже кожна друга фура, яка їздить українськими автошляхами, перевантажена.

Незважаючи на всі вжиті заходи, силовики відзначають високий рівень корупції в Укртрансбезпеці, а на митниці, куди багато фур і прямують, фіксують, що близько 90% машин продовжують приїжджати перевантаженими.

Раніше на Чорноморській митниці розповіли про нові схеми контрабандистів. За словами Щуцького, багато контрабандистів почали більш майстерно ухилятися від митних платежів, вказуючи в документах фіктивні компанії або занижену вартість товарів, справжність яких важко перевірити.

Як відомо, Чорноморська митниця була зареєстрована Міністерством юстиції України 16 листопада 2019 року. Того ж дня Олександра Щуцького було призначено виконувачем обов'язків Чорноморської митниці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram