ГоловнаСуспільствоЖиття

Місцеві вибори-2020 можуть пройти не в усіх прифронтових населених пунктах

ЦВК буде ухвалювати рішення про неможливість проведення виборів, якщо відповідне звернення зроблять військово-цивільні адміністрації. 

Місцеві вибори-2020 можуть пройти не в усіх прифронтових населених пунктах
Фото: Николай Лазаренко

Місцеві вибори, які відбудуться 25 жовтня, будуть проходити по всій Україні, крім тимчасово окупованих територій. Також є імовірність, що вибори не зможуть відбутися в деяких прифронтових населених пунктах.

Про це під час круглого столу "Новий адміністративно-територіальний устрій України" в Інституті Горшеніна повідомила нардепка, голова підкомітету з питань виборів Аліна Загоруйко.

"Буде окремо вивчатися питання тих територій, які на підконтрольній Україні території, але військово-цивільні адміністрації, можливо, на місці краще бачать ситуацію, якщо до ЦВК подадуть своє бачення що на тій території неможливо проводити вибори, ЦВК буде змушена прийняти рішення про неможливість проведення виборів", - пояснила депутатка.

Вона додала, що є питання виборчої техніки – де відбудуться чергові, а де перші вибори.

"Ми розуміємо, що у зв'язку з новим терустроєм на базі районів будуть проведені перші вибори, в обласні ради чи вибори міського голови – чергові вибори. Потрібно сказати, що у процесі розробки кодексу і його вдосконалення ми вдосконалили виборчі процедури, кодекс виписувався під новий адміністративно-територіальний устрій, тому процедури синхронізовані, великих ризиків в організації я не бачу", – повідомила Аліна Загоруйко.

Нагадаємо, що 16 липня Верховна Рада України ухвалила правки у виборче законодавство. Зокрема, Рада встановила межу для самовисування у 10 тис. населення (партизація). У містах з більшим населенням буде пропорційна система з відкритими списками, можна буде висуватися тільки від партії чи її осередку. 

Парламент вирішив не змінювати так званий кандидатський мінімум для просування кандидата в територіальному виборчому списку і лишив його на рівні 25%. Пропонували 5% і 50%.

Кандидати в депутати, які отримали кількість голосів виборців на рівні чи вище за 25%, будуть розміщені на початку територіального виборчого списку відповідної організації партії в порядку зниження кількості голосів виборців. 

Також парламент змінив форму виборчого бюлетеня. Він має стати більш зрозумілим для виборця. Впроваджено так званий трафаретний принцип бюлетеня, де партія обирається разом з кандидатом. 

На засіданні 17 липня Верховна Рада ухвалила постанову про утворення та ліквідацію районів. Вона передбачає ліквідацію 490 районів та створення 136 нових, "укрупнених". 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram