ГоловнаСуспільствоПодії

Зеленський розповів про переговори з луцьким терористом

Він говорив з ним телефоном близько 10 хвилин. 

Зеленський розповів про переговори з луцьким терористом

Луцький терорист Максим Кривош, який 21 липня захопив у заручники пасажирів автобуса, погодився відпустити перших трьох людей після переговорів із президентом Володимиром Зеленським. 

Інформація про пораненого заручника була блефом злочинця, цитують Зеленського в пресслужбі Офісу президента.

"Ми домовилися про те, що він зробить перший крок – відпустить декількох людей. У нас була інформація про пораненого, і я попросив його відпустити пораненого, вагітну жінку й дитину. Він сказав, що пораненого немає, що це був блеф. Тому домовилися, що відпустить трьох людей, і я після цього запишу відео", – розповів президент про телефонну розмову зі зловмисником.

Зеленський і злочинець домовилися, що через пів години після публікації відеозвернення президента будуть звільнені всі заручники.

"Приблизно так відбулося: десь за 30-40 хвилин (після відеозвернення. – Ред.) він відпустив заручників", – зауважив Володимир Зеленський.

Він підкреслив, що "це був очевидний крок, який допоміг уникнути штурму захопленого автобуса й не ризикувати життям навіть однієї людини".

"Я з такими принципами живу, жив, буду жити – стати президентом і залишитися людиною. Ми маємо результат – усі живі. Ми не боремося за рейтинги – ми боремося за життя. І для мене це найголовніша цінність", – зазначив президент.

Володимир Зеленський додав, що розглядалися декілька варіантів вирішення ситуації, однак влада намагалася уникнути штурму, щоб не наражати на небезпеку життя людей. Глава держави спілкувався з терористом 7-10 хвилин.

Нагадаємо, що заручників чоловік захопив уранці. Цілий день терорист тримав людей в автобусі, не дозволяючи передати їм воду та продукти. Він вимагав від Зеленського, щоб той опублікував відео із закликом дивитися фільм "Земляне" - документальну стрічку про страждання тварин від людської діяльності. 

Також він вимагав, щоб представники різних гілок влади та церковні діячі записали відео іншого змісту. 

Згодом терорист дозволив двічі передати воду. Увечері, після 20:00, на сторінці Зеленського з'явилося відео, яке від нього вимагав злочинець. З автобуса вийшли перші троє людей, потім Кривош здався і були звільнені всі інші. Відео зі сторінки президента видалили. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram