ГоловнаСуспільствоПодії

У Луцьку чоловік із вибухівкою захопив автобус із пасажирами (оновлено)

Зловмисником є раніше судимий мешканець Луцька Максим Кривош. Йому 44 роки.

Фото: konkurent.ua

У Луцьку у вівторок вранці чоловік із вибухівкою та зброєю захопив автобус із пасажирами. Він вимагає від представників влади заявити у відеозверненні, що "вони є терористами в законі"

"Сьогодні вранці надійшло повідомлення на лінію 102 про те, що в центрі Луцька чоловік захопив автобус із майже 20 заручниками, при собі має вибухівку та зброю", - розповіли в поліції Волинської області. 

В області введено оперативний план "Заручник". Зазначається, що територія центру міста перекрита для гарантування безпеки громадян. Автобус із заручниками стоїть на Театральній площі. 

"На місці працюють усі служби поліції", - додали правоохоронці.

Фото: konkurent.ua

Фото: vl.npu.gov.ua

Фото: konkurent.ua

Фото: konkurent.ua

Фото: konkurent.ua

Як розповів місцевому виданню "Конкурент" начальник ГУ НП у Волинській області Юрій Крошко, свої вимоги чоловік начебто опублікував у твіттері, зараз поліцейські моніторять його сторінку. Пізніше Twitter і YouTube видалили його акаунти.

Також правоохоронці намагалися зателефонувати йому. Сам зловмисник використовував мобільні телефоні своїх заручників. 

"Ситуація під контролем. Центр міста перекрито, намагаємося не допустити туди цивільних, щоб ніхто не постраждав. Лучан і гостей просять ставитися з розумінням, не підходити близько, адже чули звук, схожий на постріл", – додав Крошко.

Оновлення. Президент України Володимир Зеленський повідомив, що СБУ ввела план "Бумеранг".

"Робиться все, щоб ситуацію було врегульовано без жертв. Тримаю перебіг подій під особистим контролем", - заявив президент. 

Оновлено. Чоловік, який захопив автобус, назвався "Максим Плохой". Про це повідомив заступник голови Міністерства внутрішніх справ Антон Геращенко.

"У Луцьку захоплено автобус із заручниками. У ньому перебуває приблизно 20 осіб. Злочинець заявив про те, що він озброєний і автобус замінований... Особа, яка захопила заручників, зателефонувала о 9:25 до поліції і представилася ім'ям "Максим Плохой", - написав Геращенко у фейсбуці.

Фото: Максим Плохой / скріншот

Чоловік з таким ніком написав у своєму Twitter про теракти, а також заявив, що він і є "луцький терорист".

У Луцьк терміново вилетів міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Фото: konkurent.ua

Фото: konkurent.ua

Фото: konkurent.ua

Фото: konkurent.ua

Фото: konkurent.ua

Фото: konkurent.ua

Фото: konkurent.ua

Фото: konkurent.ua

Фото: konkurent.ua

"Міністр внутрішніх справ України терміново вилетів у Луцьк для особистої координації дій підрозділів МВС в умовах надзвичайної події", - повідомив радник голови МВС Зорян Шкіряк.

Оновлено. Головний редактор сайту Цензор.НЕТ Юрій Бутусов повідомив, що йому телефонував терорист і назвав свої вимоги.

"Тільки-но мені дзвонив "Максим Плохой", який захопив автобус з людьми в Луцьку. Каже, що має зброю та вибухівку. Люди в автобусі, з телефонів яких він здійснює дзвінки, сприймають його погрозу цілком серйозно. Він вимагає від журналістів поширення його вимог, які викладені у зверненні. Сказав, що хоче, щоб усі журналісти до нього приїхали. Я відповів, що готовий приїхати, якщо він в обмін на мене відпустить жінок і дітей в автобусі", - написав журналіст у фейсбуці.

Зазначають, що вимогою чоловіка є, щоб "вищі чини влади заявили, що вони - терористи в законі". Зловмисник також заявив, що нібито сховав вибухівку в людному місці. 

Зазначимо, що напередодні повідомляли, що в головреда "Цензор.НЕТ" виявили коронавірус.

Оновлено 13:46. Журналісти "Слідства info" повідомили, що зловмисником є раніше судимий мешканець Луцька Максим Кривош. Йому 44 роки. Цю інформацію LB.ua також підтвердили джерела в правоохоронних органах.

У 2005 році чоловік був засуджений до 8,5 років позбавлення волі за незаконне зберігання та поводження зі зброєю, бандитизм і вимагання.

У 2015 році Кривош зареєстрував торговельний знак "Я могу". Цей знак зазначено і на його книзі "Філософія злочинця". 

Інформацію про особу зловмисника офіційно підтвердив заступник голови МВС Антон Геращенко. У минулому Кривош був двічі судимий загальним терміном близько 10 років за низку тяжких злочинів. 

Оновлення 15:00. Володимир Зеленський повідомив, що зі зловмисником ведуть переговори. 

"Працюють професіонали. Робимо все, щоб звільнити наших заручників. Зараз ведуться переговори з людиною, яка захопила заручників, тому не можу говорити про деталі", – повідомив Зеленський. 

Оновлення 16:55. У Офісі генпрокурора повідомили, що зловмисник двічі відкривав вогонь, в автобусі розбиті вікна. Інформації про постраждалих немає. Також терорист заявив, що заклав вибухівку десь в іншому місці, і може привести її в дію дистанційно.

З автобусу, де утримуються заручники, терорист викинув гранату. Її знешкодили. Місцеві ЗМІ також повідомили, що нібито стріли в офіс, де Аваков проводив нараду щодо ситуації.

Оновлення 17:55. З’явилося відео, як луцький терорист заходить в автобус.

Оновлення 20:30.  СБУ кваліфікувала дії чоловіка як терористичний акт. Злочинець двічі дозволив поліцейському, заступнику голови Нацполіції Максиму Кривошию, передати воду заручникам. Однак відпускати він їх відмовляється. Відомо, що в автобусі є дитина і вагітна. 

Нагадаємо, що в грудні 2019 року в Харкові чоловік узяв у заручники жінку і погрожував їй ножем. Він заявив, що готовий відпустити заручницю, якщо йому доставлять його знайомого, якого він негайно хотів побачити.

Жінку вдалося звільнити після перемовин правоохоронців зі зловмисником.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram