ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Шмигаль анонсував пом'якшення, але не скасування карантину в кінці квітня

Працездатним громадянам дозволять повернутися на роботу.

Шмигаль анонсував пом'якшення, але не скасування карантину в кінці квітня
Фото: kmu.gov.ua

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що карантин буде продовжено після 24 квітня, але можливе його пом'якшення заради збереження економіки.

"Ми прийняли постанову, яка забороняє пересуватися вулицями більш ніж по двоє, за винятком осіб, які супроводжують дітей. Уряд також радить утриматися, хоч погода й сприяє перебуванню на природі, від шашликів, прогулянок у парках, масових місць відпочинку на найближчі три, може, чотири тижні. Це дозволить нам уникнути ситуації, як є в інших країнах, де хвороба розвивається гіперболічно і з фатальними наслідками", – сказав Шмигаль.

Він сказав, що такі обмеження незручні, але необхідні, щоби розірвати ланцюг інфікування.

Також прийнято рішення залишити тільки 21 пункт пропуску на кордоні. Водночас всі, хто їх будуть перетинати, мають провести 14 днів на обсервації.

При цьому Шмигаль визнав, що Україна не може не працювати два-три місяці поспіль, тому наприкінці місяця можливе пом'якшення карантину.

"За нашими підрахунками, через три тижні ті, хто вже захворів COVID-19, мають одужати, а введені обмеження завадять хворобі поширюватися далі. На нашу плану, якщо буде зафіксовано зниження динаміки захворюваності, то наприкінці квітня ми зможемо почати ослаблення карантинних заходів", – сказав прем'єр-міністр.

Працездатним громадянам дозволять повернутися на роботу, і паралельно буде частково відновлено рух громадського транспорту.

"Це дозволить нам уже з початку травня почати рестарт економіки. Але це не означатиме послаблення інших карантинних заходів. Бо загроза поширення коронавірусу за три тижні нікуди не зникне, обмеження на прогулянки, масові зібрання та інші розваги будуть діяти. Усі без виключення будуть зобов'язані носити маски та дотримуватися карантину. Для старших людей, студентів, школярів карантин буде продовжено", – заявив прем'єр.

За його словами, таким чином уряд намагається дотримати баланс між карантинними заходами і збереженням економіки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram