ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Заступник міністра охорони здоров'я Загрійчук підтвердив, що пропонував главі директорату звільнитися

"Ті завдання, які ставилися попереднім керівництвом, шкодять системі охорони здоров'я".

Заступник міністра охорони здоров'я Загрійчук підтвердив, що пропонував главі директорату звільнитися
Михаил Загрийчук
Фото: Inforesist

Заступник міністра охорони здоров'я Михайло Загрійчук у коментарі LB.ua розповів, що він дійсно запропонував написати заяву про звільнення гендиректору директорату медичних послуг Оксані Сухоруковій після того, як у них відбулася розмова на тему роботи її директорату.

“Ми провели перевірку всіх служб, які є в міністерстві, і у нас виникло дуже багато запитань. Я з нею поговорив - не змушував, не погрожував, просто сказав, що наші погляди не збігаються. В її директораті працюють порядні і професійні люди, але ті завдання, які ставилися попереднім керівництвом, шкодять системі охорони здоров'я".

У відповідь на прохання LB.ua уточнити, про які шкідливі завдання і відмінності в поглядах йдеться, Загрійчук сказав, що, на його думку, були непрофесійно підготовлені програми про МСЕКи - медико-соціальні експертизи, і також програма з інсультів. “Стратегії та політики, які розробляв директорат, абсолютно незрозумілі, тому що ці стратегії готували люди, які не є експертами в організації охорони здоров'я. Це моя особиста позиція - багато з того, що було зроблено за лікувальним напрямом, має бути кардинально переглянуто", - сказав Загрійчук.

Що стосується програми щодо інсультів, він поскаржився, що в групі, яка займалася розробкою програми, “не було нікого з державних експертів того рівня, якого, на мою думку, вони повинні бути. Було ігнорування вітчизняних експертів, до реформування охорони здоров'я не були залучені провідні наукові фахівці галузі", - сказав Загрійчук.

Відповідаючи на запитання, чи обговорював він з міністром Зоряною Скалецькою пропозицію звільнити Сухорукову, Загрійчук сказав, що він “ставив керівництво до відома, що погляди категорично різняться. Це була розмова не про звільнення, а про варіанти вирішення проблеми. Закінчили розмову на тому, що чекаємо міністра і далі з нею вирішуємо, що робити”.

Міністр Скалецька зараз перебуває в США на Генасамблеї ООН.

"Водночас Сухорукова мені погрожувала тим, що якщо вона піде, то з нею піде і весь її директорат. Я провів зустріч з директоратом - для того, щоб заспокоїти людей і сказати їм, що нікого звільняти ми не збираємося", - додав Загрійчук.

Але зустріч мала протилежний ефект - Загрійчук каже, що відсьогодні директорат медичних послуг, а також директорат стратегічного планування, яким керує Ірина Литовченко, саботують роботу.

“Литовченко я особисто заяву писати не пропонував, - каже Загрійчук і додає, що не знає, чи пропонував їй це хтось інший (в коментарі LB.ua Ірина Литовченко сказала, що їй також запропонував написати заяву Загрійчук). - Її директорат поза моєю вертикаллю, вони самі прийшли на мою зустріч з директоратом медичних послуг. Моя думка - вони злякалися аудиту міністерства, що зараз буде проведена перевірка всієї їхньої діяльності, всіх грантів, які вони проїдали".

Нагадаємо, Уляна Супрун в інтерв'ю LB.ua розповіла, що за останні три роки в МОЗ пройшло 15 аудитів

Як раніше повідомлялося, сьогодні службовці МОЗ написали відкритий лист до прем'єр-міністра України, в якому пред'являють претензії до Загрійчука, який зараз виконує обов'язки міністра.

"В.о. міністра Михайло Загрійчук у присутності 50 співробітників двох директоратів пропонує генеральним директорам покинути свої посади добровільно, оскільки в команді не потрібні державні службовці, які мають власну професійно обґрунтовану позицію і висловлюють її в законний спосіб. У разі відмови нам обіцяють "знайти спосіб вас позбутися", - йдеться в листі.

Підписанти заявили, що Загрійчук заявив про плани керувати Міністерством "за поняттями, а не за вашими правилами".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram