ГоловнаСуспільствоЖиття

ДБР перевіряє на поліграфі співробітників СБУ, які проґавили наркобарона в "Борисполі"

Перевіряють причетність співробітників спецслужби до втечі.

ДБР перевіряє на поліграфі співробітників СБУ, які проґавили наркобарона в "Борисполі"
Роман Труба
Фото: Макс Требухов

Державне бюро розслідувань перевіряє співробітників Служби безпеки на поліграфі у справі про втечу громадянина США Амоса Дов Сільвера з аеропорту "Бориспіль".

Про це повідомив директор ДБР Роман Труба у своєму Telegram-каналі.

"Пам'ятаєте історію екстрадиції ізраїльського наркобарона? Відео з "Борисполя", де він тікає від працівників СБУ, одне з найпопулярніших за кількістю переглядів серед українців. Є новини про продовження цього практично голлівудського епізоду", - написав Труба.

Він уточнив, що зараз ДБР перевіряє можливу причетність співробітників СБУ до організації втечі затриманого.

"У рамках досудового розслідування цього кримінального провадження наші фахівці сьогодні допитують причетних осіб із застосуванням поліграфа... У ДБР працюють професійні поліграфологи, яких ми залучаємо для встановлення фактів у кримінальних провадженнях. До речі, така практика не є ексклюзивною і досить успішно використовується у світі. Дослідження, проведені Американською асоціацією операторів поліграфа, стверджують, що отримана з його допомогою інформація у 87-96% випадків ефективно використовується в досудовому розслідуванні", - додав Труба.

Нагадаємо, Амос Дов Сільвер - активіст руху за легалізацію марихуани. 2017 року він створив мережу для поширення марихуани TeleGrass, яка працювала в телеграмі. За даними ізраїльської поліції, через мережу також продавали кокаїн і екстазі.

Амоса Дов Сільвера заарештували на території України в березні 2019 року. 15 серпня Верховна Суд санкціонував його видачу ізраїльській стороні. Однак перед посадкою на літак Сільверу вдалося втекти. Через день його затримали в Умані.

За підозрою в пособництві наркоторговцю було затримано трьох співробітників СБУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram