ГоловнаСуспільствоЖиття

Рада продовжила заборону на виселення мешканців гуртожитків, побудованих до 1991 року

Заборона триватиме до закінчення реалізації держпрограми передачі такого житла у власність громад.

Рада продовжила заборону на виселення мешканців гуртожитків, побудованих до 1991 року
​Рада продлила запрет на выселение жителей общежитий
Фото: volynnews.com

Верховна Рада заборонила виселення мешканців гуртожитків до закінчення реалізації держпрограми передачі гуртожитків державної власності у власність територіальних громад.

За прийняття відповідного законопроекту №9102 за основу і в цілому проголосував 241 депутат при необхідних 226.

Документом запропоновано заборонити виселення мешканців з побудованих до 1 грудня 1991 року гуртожитків (крім виселення за рішенням суду) і відчуження (крім передачі в комунальну власність відповідних міських, селищних, сільських рад) гуртожитків, які перебувають у повному господарському віданні або оперативному управлінні підприємств, організацій, установ незалежно від форми власності.

Зокрема, запропоновано заборонити відчуження гуртожитків, які увійшли до статутних фондів акціонерних чи колективних товариств (організацій), створених у процесі приватизації або корпоратизації.

Нагадаємо, в серпні 2018 року Кабмін затвердив концепцію загальнодержавної цільової програми передачі гуртожитків державної власності у власність ОТГ. Відповідно до прийнятої концепції, передбачається передача у власність територіальних громад 490 гуртожитків загальною площею 1,141 млн кв. м.

Загальне фінансування програми передбачено в розмірі 1,272 млрд гривень, в тому числі 244,733 млн гривень з державного бюджету і 1,027 млрд гривень з місцевих бюджетів. Графік передачі затверджуватимуть обласні державні адміністрації та Київська міська державна адміністрація.

У 2017 році Рада прийняла закон про приватизацію житла в гуртожитках. Право на приватизацію отримають ті, хто постійно проживав у гуртожитках щонайменше п'ять років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram