ГоловнаСуспільствоОсвіта

Дитячі садочки – киянам. Про нові правила прийому до садочків і гроші, які ходять за дитиною

Січень видався гарячим для батьків, чиї діти ходять або збираються йти до садочків у Києві. Спочатку вони виявили, що в електронній черзі до садочків відбулися певні зміни - з’явилася графа “місце реєстрації”, і всі діти, які мають київську “прописку”, посунулися у черзі вгору.

В КМДА стверджують, що це нововведення насправді ще не остаточне і працює у тестовому режимі. Але разом з тим воно тісно пов’язано з новим принципом фінансування дитячих садочків, який називається “гроші ходять за дитиною”. Запроваджено базовий тариф, який кожен садочок отримає за кожну дитину, яка в ньому навчається. В тому числі таку можливість мають приватні дитячі садочки. Але ці виплати будуть здійснюватися з бюджету Києва, отже, платитиме місто лише за киян - тих, хто має реєстрацію у столиці. Що буде з не-киянами, наразі у КМДА ще не вирішили, але обговорюються кілька варіантів, про які детальніше – у нашому тексті.

Фото: kiev.ptitcref.com

Місця лише для киян

Отже, наразі в КМДА не знають, чи будуть кияни з “пропискою” мати право першочергового вступу, чи ні. “Але це питання буде вирішено найближчим часом, до того, як почнеться хвиля зарахування в садочок”, – запевнив LB.ua радник заступника голови КМДА Андрій Мирошниченко, який опікується цим питанням у мерії.

Втім, на самому порталі osvita.kyivcity.gov.ua, де можна створити кабінет і поставити свою дитину в чергу до садочка, нема ані слова про те, що пріоритетне зарахування дітей зі столичною реєстрацією є попереднім експериментом і ще не затверджене.

Один з варіантів, які розглядаються в мерії, – право першочергового вступу буде надано також дітям, чиї батьки мають картку киянина (яка також видається за оновленими правилами – в тому числі, усім, хто працює у Києві і може це довести). Пільги при прийомі в садок для переселенців та учасників бойових дій на Сході також зберігаються – вони, як і раніше, на перших місцях у черзі.

В мерії запевняють, що не хочуть нікого дискримінувати, але дбають про тих, на чиї податки існує місто, – тобто, про тих, хто живе або працює у столиці. І пропонують тим, хто живе у Києві, але поки не зареєстровний, вирішити це питання – і посісти у черзі своє законне місце серед киян.

Втім, зазначимо, що зареєструвати дитину в арендованій квартирі складніше, ніж дорослого. В тому числі через те, що її неможливо виписати без згоди опікунської ради та без альтернативи житла, куди вона буде прописана натомість. Це все сильно ускладнює операції з нерухомістю, тож прописувати дітей ніхто не поспішає.

Реакція батьків на можливе нововведення відрізняється залежно від того, чи мають вони реєстрацію в столиці, чи ні.

Кияни радіють, що швидше потраплять до садочка. Тут треба зауважити, що черга в густонаселеному районі або до популярного садочка може становити і 200, і 300 дітей (на вступ у конкретний навчальний рік). Ті батьки, чиї діти знаходяться в непрохідній частині списку, або шукають приватну альтернативу, або змушені їздити в садочок в іншому районі. Наприклад, деякі мешканці Позняків возять дітей до садочків Старої Дарниці, в той час як у садочках на самих Позняках є діти з Бортничів та навколишніх сіл.

Ті, хто не має прописки в столиці, але хоче потрапити тут до садочка, обурюються порушенням конституційних прав своїх дітей на доступ до освіти. І надсилають скарги до КМДА – наразі таких скарг є вже більше десяти. Можливо, тому мерія і називає зміни в черзі “тестовими”, залишаючи собі шлях для відступу.

Фото: Диана Буцко

2500 грн за дитину

З 1 січня вступила в дію реформа системи фінасування дитячих садочків у Києві. Тепер “гроші ходять за дитиною” – із бюджету міста садочку виплачується базовий тариф за кожну дитину-киянина. Як розказав LB.ua Андрій Мирошниченко, затверджений розмір базового тарифу в цьому році – 2,5 тис. грн на місяць.

Також кожен комунальний садок буде отримувати певну суму зі спеціально створеного “балансуючого фонду” – сума залежить від потреб садочку, вартості комунальних послуг тощо. З часом, можливо, цей фонд перестане існувати, якщо вдасться всі витрати збалансувати у формулі базового тарифу. Переглядатися тариф буде щороку, затверджує його Київрада.

Для батьків та дітей киян, які ходять до комунальних садочків, це, фактично, нічого не змінює. На відміну від реформи охорони здоров’я, де принцип “гроші за пацієнтом”, як очікується, змусить заклади конкурувати між собою і покращить якість надання послуг, творці реформи фінансування садочків не ставлять перед собою такої мети.

“Можливо, з часом реформа відіб’ється на зарплатах персоналу чи дозволить винайняти додаткових вихователів, але наразі важко сказати. Ми тільки починаємо і не маємо повної інформації, щоб все передбачити. І саме тому створено балансуючий фонд, адже йдеться про дітей, – говорить Адрій Мирошиченко. – Логічно, що якщо заклад має більше навантаження, він отримає більше грошей. Буває, поруч два садочка, в один черга, інший напів порожній. Це має відбиватися на фінансуванні. Але разом з тим не може бути такого, що садок набере більше дітей, ніж дозволяють норми, щоб отримати більше грошей”.

Шанс для бізнесу

“Гроші за дитиною” підуть не лише до комунальних садочків, а й до приватних. Що це означає на практиці?

Якщо ви хочете платити на 2,5 тис гривень на місяць менше за свій приватний садочок, вам треба домовитися з його власником про підписання тристоронньої угоди (батьки-садок-районне управління освіти). Відповідно, садочок, навчання в якому коштує 8 тис. грн на місяць, для батьків-киян буде коштувати вже 5,5 тис. гривень.

Чим дешевше буде коштувати відвідування приватного садка, тим більшим буде на нього попит, розраховують в КМДА. В поєднанні з тим, що введено в дію нові державні будівельні норми, які дозволяють відкривати “вбудовані” в інші споруди садочки, садочковий бізнес стає більш вигідним.

Приватний дитячий садок Воnobо, Київ
Фото: bonobo.kiev.ua
Приватний дитячий садок Воnobо, Київ

Більше того: приватні садки тепер можуть подавати заяви на включення їх до тієї ж електронної системи, де батьки реєструються в чергу до садочків. Тепер мама чи тато, подивившись на своє 325 місце в черзі до бажаного садка, також побачать, що поруч є приватна альтернатива.

Такими методами київська влада сподівається частково зняти напругу з нестачею місць у столичних садках. Оскільки вирішення проблеми з забудовниками (LB.ua писав детально про те, чому у Києві будується так мало садочків та шкіл, хоча кожен забудовник обіцяє їх своїм інвесторам) поки не знайдено.

Але напруга виникає в іншому місці – серед мешканців передмість, які розраховували на місця в столичних садках, та внутрішніх мігрантів, які живуть у Києві, але не мають реєстрації. Наразі в КМДА та Київраді ще не вирішили, як бути з тими дітьми, які відвідують садочки у Києві, але не мають тут реєстрації або картки киянина. Можливо, за них доведеться доплачувати батькам – ті ж 2,5 тисячі гривень. Або місцевим органам влади, де ці діти зареєстровані.

“Це буде вирішено найближчим часом. І також найближчим часом буде розпорядження про порядок запису до електронної черги. А за цей час ми радимо всім навести лад в питанні реєстрації, зареєструватися самим і зареєструвати дітей”, – каже Андрій Мирошниченко.

Наразі в київських садочках навчається більше 12 тисяч дітей-не киян.

Вікторія ҐуерраВікторія Ґуерра, журналістка, заступниця головного редактора
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram