ГоловнаСуспільствоЖиття

США звинуватили двох українських хакерів у зломі бази даних Комісії з цінних паперів

27-річний киянин Олександр Єременко та його спільники отримали незаконний прибуток у розмірі понад 4,1 млн доларів.

США звинуватили двох українських хакерів у зломі бази даних Комісії з цінних паперів
Фото: autocentre.ua

Влада США висунула звинувачення двом українським хакерам і декільком іншим особам у зв'язку з їхньою імовірною роллю в схемі обміну непублічними корпоративними доходами, отриманими шляхом проникнення в базу даних Комісії з цінних паперів і бірж США (SEC), повідомляє Reuters.

SEC заявила про проникнення в свою корпоративну базу даних Edgar, що використовується публічно торговельними компаніями, у вересні 2017 року.

Влада заявила, що 27-річний Олександр Єременко з Києва та інші його спільники отримали тисячі "тестових заявок", зокрема приблизно 157 оголошень про доходи, зламавши Edgar через литовський сервер, а потім поділилися ними з мережею трейдерів.

За даними SEC, ці трейдери, що складаються з восьми осіб і компаній в США, Росії та Україні, потім отримали незаконний прибуток у розмірі понад $ 4,1 млн, торгуючи зламаною інформацією в період з травня по жовтень 2016 року.

На цю мить в окружний суд США в Ньюарку, штат Нью-Джерсі, подано обвинувальний акт з 16 пунктів, в якому Мін'юст США звинувачує Олександра Єременка і ще одного українця, Артема Радченка, який відповідав за залучення трейдерів до незаконної діяльності, в комп'ютерному шахрайстві і низці інших злочинів. SEC також висунула проти Єременка та інших фігурантів справи цивільні звинувачення.

Згідно із судовими документами, Єременко перебуває на волі з моменту пред'явлення йому в 2015 році кримінального звинувачення в крадіжці понад 150 000 закритих корпоративних прес-релізів від дистриб'юторів Business Wire, Marketwired і PR Newswire.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram