ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Супрун розповіла, як відрізнити грип від застуди

Супрун розповіла, як відрізнити грип від застуди
При гриппе температура повышается до 38 градусов и выше
Фото: http://kh.vgorode.ua

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла, що грип і застуда відрізняються і тому лікуються по-різному.

Про це вона написала у Фейсбуці.

"Відчуваєте, що починаєте хворіти на застуду чи грип, і не впевнені, як зупинити хворобу? Перш за все, варто звернути увагу на симптоми. Важливо вміти розрізняти стани, коли ваш організм зможе впоратися з невеликою допомогою і дистанційною консультацією лікаря, а коли обов'язково потрібно звернутися до фахівця. Небезпека грипу або тяжкої застуди полягає в ускладненнях, які можуть коштувати життя. Тому важливо вчасно розпізнати хворобу і почати необхідне лікування", - підкреслила Супрун.

Перша відмінність, за її словами, полягає в тому, що застуда завжди починається поступово, а відчути слабкість або невисоку температуру можна лише через кілька днів. Симптоми грипу розвиваються різко, і все починається відразу з високої температури, слабкості, болю в очах і м'язах.

Під час застуди температура може піднятися до 37,5 і залишитися на цьому ж рівні. У випадку грипу температура зростає до 38 градусів і вище і з'являється зі самого початку хвороби.

Прояви інтоксикації під час застуди практично непомітні. Характерним є відчуття слабкості. Під час грипу людина відчуває ломоту тіла, остуд, головний і м'язовий біль.

Нежить характерний більше для застуди, а під час грипу його може взагалі не бути або він з'являється на другий-третій день.

Під час застуди кашель може спричиняти біль у горлі, при цьому він не дуже виражений. Під час грипу кашель є однією з головних ознак і може зумовити біль у грудній клітці. Біль у горлі - також одна з ознак застуди.

Під час застуди дискомфорту в очах практично немає, замість нього можливе відчуття "піску" в очах. Однак для грипу це характерна ознака, а саме: сльозотеча, почервоніння і світлобоязнь.

У разі застуди може відчуватися задишка, це може бути пов'язано лише з закладенням носа. Під час грипу задишка пов'язана з дихальною недостатністю, через що необхідно відразу звернутися до лікаря.

Також Супрун дала кілька порад, якщо захворіли:

- звичайну застуду організм може побороти сам за допомогою постільного режиму і пиття протягом 3-4 днів;

- для лікування грипу або застуди з ускладненнями необхідно використовувати противірусні ліки - такі як озельтамівір, занамівір і балоксавір, але тільки якщо їх прописав лікар;

- препарати, які зменшують біль у горлі або кашель, лише тимчасово можуть поліпшити стан;

- збивати температуру дорослим необхідно, лише якщо вона піднялася до 38,5 градусів і вище, при цьому використовуючи парацетамол або ібупрофен;

- не лікувати вірусні захворювання антибіотиками, такі види медикаментів виписують лише при бактеріальних захворюваннях, таких як пневмонія або бронхіт;

- якщо з'явилася задишка, висипання на шкірі, кровохаркання, синюшність на шкірі, нудота, діарея, біль у грудях, зниження тиску, слабкий пульс, аритмія, порушення свідомості або судоми, необхідно відразу звернутися до лікаря або викликати "швидку".

"У будь-якому випадку проконсультуйтеся з вашим лікарем про симптоми. Він допоможе визначити подальший алгоритм дій", - підкреслила Супрун.

Нагадаємо, цього року в Україні циркулюють три штами грипу: "Сінгапур", "Мічиган" і "Колорадо". За даними Міністерства охорони здоров'я, епідемічний поріг досягнуто в дев'яти областях, хоча це ще не пік епідемії. Проте від ускладнень грипу в Україні померли вже кілька людей.

Найефективнішим засобом профілактики захворювання є вакцинація, вакцини від цих штамів є в усіх регіонах України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram