ГоловнаСуспільствоВійна

Військове капеланство: РПЦ отримала вказівку від ФСБ залучати "тітушок" проти мирян

Таким чином священнослужителів УПЦ МП хочуть не допустити до входження в Православну Церкву України.

Військове капеланство: РПЦ отримала вказівку від ФСБ залучати "тітушок" проти мирян
Капеллан (Архивное фото)
Фото: Макс Левин

Синодальне управління військового духовенства (СУВД) отримало декілька звернень від військових священиків (капеланів) про те, що представники РПЦ отримали від ФСБ вказівку застосовувати так звані "мобільні силові групи" проти мирян і священнослужителів Московського Патріархату, які вирішили увійти в Православну Церкву України.

Про це повідомила прес-служба СУВД в Фейсбуці.

Завдання таких "мобільних груп" - ліквідувати бажання добровільної зміни конфесійної приналежності мирян і священнослужителів Московського Патріархату в Україні на Православну Церкву України.

"Зокрема, під керівництвом представників ФСБ РФ сформовано при кожній єпархії РПЦ в Україні "відділ правового забезпечення майнових прав". Такий відділ складається з фахівця в галузі права та кількох чоловіків спортивної статури. Суть плану РПЦ полягає в тому, що як тільки суспільство певного селища приймає рішення відійти від Московського Патріархату і приєднатися до Православної Церкви України на чолі з Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України Єпіфанієм, то до відповідного населеного пункту виїжджає група, яка буде "займатися" питаннями фізичного контролю над храмом. Фактично формується надзвичайно небезпечна кон'юнктура, коли РПЦ хоче зробити з віруючих і священиків своїх кріпаків", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що представники Православної Церкви України неодноразово звертали увагу суспільства на те, що силова зміна конфесійної приналежності - це не шлях православного християнина.

"Тому ми сподіваємося, що РПЦ відмовиться від планів силового тиску і захоплення храмів громад, прийнявши рішення приєднатися до Православної Церкви України ... Закликаємо всіх військових священиків України здійснювати свою пастирську діяльність на принципах взаємоповаги любові, взаєморозуміння і терпимості, не піддаватися на провокаційні дії РПЦ і бути готовими відстояти конституційне право свободи віросповідання та вільного вибору конфесійної приналежності", - наголошується в повідомленні СУВД.

Нагадаємо, 15 грудня була створена Православна церква в Україні, яка об'єднала УПЦ Київського патріархату, УАПЦ і частину УПЦ Московського патріархату. Її предстоятелем обрано єпископа Єпіфанія, який отримав титул митрополита Київського і всієї України. Раніше такий титул був у Онуфрія. Єпіфаній, як було анонсовано раніше, отримає томос про автокефалію в переддень Різдва - 6 січня 2019 року в Константинополі.

УПЦ МП відмовилася визнати створення Православної церкви України. Відсутній на Соборі митрополит УПЦ МП Софроній (Дмитрук) записав відеозвернення, в якому закликав керуватися інтересами держави і народу. Він також повідомив, що не зміг брати участь в об'єднавчому Соборі за станом здоров'я.

Загалом з 10 архієреїв УПЦ МП, чию появу очікували в Софії Київській, фізично були присутні лише двоє митрополити Переяслав-Хмельницький Олександр (Драбинко) і Вінницький Симеон (Шостацький).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram