ГоловнаСуспільствоЖиття

СБУ викрила три випадки вербування дружин українських офіцерів ФСБ Росії

Після повернення на підконтрольну Україні територію жінки співпрацюють зі слідством.

СБУ викрила три випадки вербування дружин українських офіцерів ФСБ Росії
Фото: ssu.gov.ua

Співробітники військової контррозвідки Служби безпеки викрили неодноразові факти вербування представниками ФСБ Росії і "МГБ "Л/ДНР" близьких родичів українських військовослужбовців. Зокрема, стали відомі такі випадки з дружинами трьох офіцерів Збройних сил України.

Про це повідомляється на сайті СБУ.

"Оперативники спецслужби встановили, що дружин трьох офіцерів ЗСУ завербували під час перебування у своїх батьків у РФ і на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей. На жінок чинився психологічний тиск, їм погрожували забороною в'їзду-виїзду, в'язницею, утисками батьків. В результаті вони надали письмові згоди на конфіденційне співробітництво з обранням псевдонімів. Співробітники російських спецслужб і їх підконтрольних підрозділів-маріонеток також намагалися отримати від жінок інформацію про військові звання, посади, місце знаходження та службові обов'язки їхніх чоловіків, а також дані про військові підрозділи, де вони проходять службу, їх залучення до операції Об'єднаних сил", - йдеться в повідомленні.

Оперативники військової контррозвідки СБУ запобігли втягуванню у протиправну діяльність громадянок України, які були змушені погодитися на співпрацю з ворожими спецслужбами.

Зараз, після повернення на підконтрольну українській владі територію, жінки співпрацюють зі слідством і дають свідчення щодо обставин їх вербування та отриманих завдань.

СБУ нагадує, що за вчинення злочинів за ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу (державна зрада) і ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації) передбачена відповідальність у вигляді позбавлення волі строком до 15 років. Водночас, відповідно до положень частини другої статті 111 КК, громадянин звільняється від кримінальної відповідальності, якщо він не вчинив злочину і добровільно заявив органам державної влади про свій зв'язок з вербувальниками та про отримане завдання.

Нагадаємо, за даними СБУ, російські спецслужби намагаються вербувати 90% українських заробітчан.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram