ГоловнаСуспільствоЖиття

ДПСУ підтвердила, що РФ відпустила українських моряків, але спростувала інформацію про обмін

Члени екіпажу "Норд" мали право повернутися додому, згідно із законодавством.

ДПСУ підтвердила, що РФ відпустила українських моряків, але спростувала інформацію про обмін
Фото: dpsu.gov.ua

Держприкордонслужба України підтвердила, що семеро членів екіпажу судна "Норд" були оформлені на виїзд в окупований Росією Крим, відповідно до чинного законодавства. При цьому наголошується, що ніякого обміну між Україною та РФ не було, тому що моряки "Норд" є громадянами України.

Про це повідомляється на сайті ДПСУ.

"Інформація, що з'явилася, про нібито обмін сімох громадян України, затриманих російськими прикордонниками, на членів екіпажу риболовецького судна «Норд», не відповідає дійсності. Повідомляємо, що сьогодні, 30 жовтня, на КПВВ «Каланчак» прибули члени екіпажу «Норд», громадянство України яких було встановлено під час розгляду справ в судах", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що російська сторона, в свою чергу, відпустила сімох затриманих громадян України.

"Всі вони в різних випадках затримувалися прикордонною службою ФСБ РФ в Азовському і Чорному морях за нібито незаконний вилов риби або наближення до берегів анексованого півострова. Таким чином окупанти намагаються представити ситуацію як обмін", - наголосили в Держприкордонслужбі.

Відзначається, що з якихось причин моряки "Норд" вирішили відправитися в Крим саме сьогодні, адже вони це могли зробити ще кілька місяців тому.

"А те, що окупанти відпустили затриманих громадян України, є природним, оскільки їх немає в чому звинуватити. Швидше за все, це - спланована комбінація країни агресора", - йдеться в повідомленні.

Фото: dpsu.gov.ua

Нагадаємо, у вівторок, 30 жовтня, російське інформагентство ТАСС, з посиланням на омбудсмена Тетяну Москалькову, повідомило, що сімох українських моряків з судна "ЯМК-0041" обміняли на екіпаж кримського судна "Норд".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram