ГоловнаСуспільствоЖиття

Лусваргі відмовився від послуг проросійського адвоката і попросив держзахисника

Адвокат Рибін вже кілька разів не приходить на засідання.

Лусваргі відмовився від послуг проросійського адвоката і попросив держзахисника
Фото: Макс Требухов

Бразилець Рафаель Лусваргі, який воював на Донбасі на боці бойовиків "ДНР", відмовився від свого адвоката Валентина Рибіна і попросив призначити йому державного захисника.

Про це повідомляє телеканал "112 Украина" із зали суду.

Зазначається, що на сьогоднішній суд адвокат Рибін знову не прибув, пояснивши це участю в іншому засіданні.

"Жодних документальних підтверджень (участі в засіданні в іншій справі, - ред.) він жодного разу не надавав, тому прокурор звернувся до суду і попросив залучити Рибіна до дисциплінарної відповідальності, якщо він знову не з'явиться на засідання. Сам Лусваргі звернувся до суду із заявою, він надав лист своєму перекладачеві і заявив, що дуже вдячний своєму захиснику, але повинен з ним попрощатися, оскільки той не приходить на засідання. Також Рафаель попросив виділити йому державного захисника", - йдеться в повідомленні.

Лусваргі визнає, що в період з вересня 2014 року по травень 2015-го перебував на непідконтрольній Україні території, проте не визнав того, що брав участь у терористичних організаціях. Суд призначив наступне засідання на 8 листопада.

Окрім того, Прокуратура Києва ініціює притягнення до дисциплінарної відповідальності адвоката Рибіна за зрив засідань. Про це повідомляється на сайті столичної прокуратури.

"Так, на судове засідання з розгляду обвинувального акта вже втретє не з'явився захисник обвинуваченого, не надавши підтвердження поважності причин своєї неявки. У зв'язку з цим прокурор звернувся до суду з вимогою ініціювати перед уповноваженими законом органами питання про притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності за систематичні неявки на судові засідання без поважних причин", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, Лусваргі засудили вже в січні 2017 року до 13 років в'язниці, але в серпні 2017 року вирок скасували і призначили новий розгляд справи. Одна з причин - порушення підсудності. Розглядати справу Лусваргі повинен був не Печерський суд Києва, а Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області.

Втім, після скасування вироку бразильця на свободу не випустили. Йому продовжили запобіжний захід, і Лусваргі залишився під вартою в Київському слідчому ізоляторі. У грудні 2017 року Лусваргі випустили з-під варти під особисте зобов'язання, за яким він не міг виїжджати за межі Києва, повинен був повідомляти суд про зміну свого місця проживання, а також з'являтися до суду на першу вимогу.

В кінці квітня 2018 року з'ясувалося, що Лусваргі живе у Свято-Покровському Голосіївському монастирі, де його знайшли наіоналісти і передали СБУ. Зараз його судять.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram