ГоловнаПолітика

СБУ: Тимофій Нагорний за завданням ФСБ мав створити проросійську партію

Його завербували в 2014 році на Марші миру в Москві.

СБУ: Тимофій Нагорний за завданням ФСБ мав створити проросійську партію
Тимофей Нагорный
Фото: Крапка

Служба безпеки України вважає, що колишній чоловік української гімнастки Лілії Подкопаєвої Тимофій Нагорний був завербований ФСБ Росії і за завданням своїх кураторів мав створити проросійську партію.

На брифінгу в понеділок голова київського управління СБУ Олег Валендюк показав відео, нібито зняте 25 вересня 2018 року, на якому Нагорний розповідає про факт свого вербування і поставлені йому завдання.

Вербування відбулося ще в 2014 році, коли його затримали в Москві на Марші миру. "Вони мені сказали: чи зможеш ти очолити політичну силу, створити структуру, яку очолиш", - заявив Нагорний на відеозапису, який є в розпорядженні СБУ. За його словами, ФСБ гарантувала йому будь-яку посильну допомогу для цього.

"Я і в адміністрації був, і в Держдумі, і на Луб'янці був", - розповів він своєму співрозмовникові.

Далі Нагорний перераховує пункти, які повинна була мати ця політична сила. Це позаблоковий статус України, вступ до Євросоюзу тільки разом з Росією, державний статус російської мови.

Нагадаємо, на початку жовтня стало відомо, що бізнесмена Тимофія Нагорного затримали правоохоронці, і він зараз перебуває в слідчому ізоляторі.

Тимофія Нагорного затримали 2 жовтня в Києві після "встановлення обставин скоєння злочину". 3 жовтня йому повідомили про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (держзрада), ч. 2. ст. 15, ч. 4. ст. 190 (шахрайство) КК України.

4 жовтня Печерським райсудом Києва Нагорному обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою з можливістю внесення застави 528,6 тис. грн. Прокуратура Києва оскаржила рішення Печерського суду щодо розміру застави.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram