ГоловнаПолітика

У Закарпатській області з'явилися антиугорські білборди

ОДА розцінює їх як провокацію російських спецслужб.

Відразу в декількох районах Закарпатської області з'явилися рекламні щити із зображенням лідерів Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС) та написом "Зупинимо сепаратистів".

Правоохоронці вже шукають винуватців, заявив голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль.  

Фото: Mukachevo.net

"Безпосередніх виконавців провокації тепер розшукують правоохоронці, але методи і стиль виконання вказують на те, що це чергова примітивна спецоперація ФСБ, яка вже кілька років намагається посварити на Закарпатті українців і угорців", - цитує слова Москаля його прес-служба.

Москаль уточнив, що на білбордах помічено помилки, як і в попередніх провокаціях.

"У квітні минулого року на адміністративному кордоні Виноградівського та Берегівського районів так само вночі були встановлені стели з провокаційними написами угорською мовою. До речі, ті написи були зроблені з помилками, як і нинішні, скальковані з російської мови ("Зупинимо сепаратистів" замість "ЗупинІмо сепаратистів"). У лютому цього року в Ужгороді двічі підпалювали офіс ТУКЗ. Ці злочини розкрито, встановлено, що за ними стоять російські спецслужби. Робимо все, щоб розкрити й нинішню провокацію. Вже доведено, що такі примітивні речі на Закарпатті не працюють, на них не ведуться ні українці, ні угорці", - заявив Москаль.  

Фото: Mukachevo.net

Mukachevo.net з посиланням на джерела у фракції КМКС у Закарпатській облраді, повідомляє, що Товариство ініціює скликання позачергової сесії, щоб ухвалити звернення до центральних органів влади України із закликом припинити атаку на угорську нацменшину.

Між Україною та Угорщиною другий рік триває конфлікт через угорську меншину на Закарпатті. Рік тому офіційний Будапешт обурився українським законом про освіту, побачивши в ньому обмеження прав закарпатських угорців.

У вересні 2018 року відносини загострилися ще більше після того, як в інтернеті з'явилося відео, на якому жителям Закарпаття видають угорські паспорти і просять тримати це в таємниці. Глава МЗС Угорщини заявив, що все, що відбувається на відео є законним і відповідає міжнародним нормам.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram