ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ створило держпідприємство для закупівлі ліків

Нова закупівельна організація почне повноцінну роботу з 2020 року.

МОЗ створило держпідприємство для закупівлі ліків
Фото: Depositphotos/DragonImages

Міністерство охорони здоров'я 25 жовтня зареєструвало державне підприємство "Медичні закупівлі України". Згодом воно повинне стати централізованою закупівельною організацією.

Про це повідомила прес-служба МОЗ.

Передбачається, що "Медичні закупівлі України" будуть переймати практики закупівель ліків у міжнародних організацій і з 2020 року зможуть повноцінно проводити закупівлі за кошти держбюджету.

ДП "Медичні закупівлі України" створено в рамках оновлення концепції щодо реформування системи закупівель лікарських засобів і медичних виробів, затвердженої постановою Кабінету Міністрів від 23 серпня 2017 №528.

Згідно з концепцією, забезпечення пацієнтів лікарськими засобами повинне здійснюватися трьома ключовими способами: через програму реімбурсації, включення вартості ліків і медичних виробів у вартість медичної послуги і шляхом закупівель централізованою закупівельною організацією. Саме за останній напрям і відповідатиме нове держпідприємство.

Сьогодні держава закуповує ліки та медичні вироби через міжнародні організації.

У майбутньому знову ДП "МЗУ" буде закуповувати за кошти держбюджету ліки зі стратегічних програм (вакцини, інфекційні захворювання), а також патентовані дорогі ліки. Крім того, воно буде працювати з ринком щодо зниження цін, об'єднувати місцеві закупівлі, проводити рамкові закупівлі, формувати і вести електронні каталоги, а також підвищувати рівень професіоналізму в сфері закупівель ліків і медвиробів

Також планується ввести електронний каталог лікарських засобів і медичних виробів, який буде мати вигляд онлайн-магазину в системі ProZorro. Це дозволить медичним установам зручним способом, без бюрократичного навантаження самостійно купувати ліки і медичні вироби.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram