ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Найбільше декларацій з лікарем підписали в Харківській області (оновлено)

Серед тих, що уклали декларації, переважають жінки.

Найбільше декларацій з лікарем підписали в Харківській області (оновлено)
Фото: vz.kiev.ua

Національна служба здоров'я оприлюднила перший публічний звіт про виконання договорів про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій за 3 квартал 2018 року.

Згідно з документом, на фінансування за новими тарифами з початку року перейшли 538 комунальних медичних установ, 47 приватних клінік і 38 лікарів-ФОП, де пацієнтів обслуговують сімейні лікарі, педіатри та терапевти.

Лідерами за кількістю поданих заяв та укладених договорів стали Харківська (62 договори) і Львівська області (38 договорів). Зокрема, з Нацслужби здоров'я починають роботу всі комунальні установи Харкова, Львова, Сум, Рівного, Житомира, Тернополя, Чернігова, Чернівців, Івано-Франківська, Маріуполя, Мукачева та багатьох інших міст, селищ і сіл.

Під час "другої хвилі" заявки на підписання контрактів подали лікарні та клініки в тих областях, де не було жодного договору, зокрема, Луганська, Тернопільська та Волинська області.

Згідно з документом, найбільше декларацій з лікарем підписали в Харківській області - 61 918 під час "першої хвилі", 1 208 080 - під час другої; у Львівській - відповідно 71 440 і 645 672; Донецькій - 250 565 і 647 657.

Варто відзначити, що в більшості областей серед тих, що уклали декларації, переважають жінки.

Оновлення. Медзаклади первинної медичної допомоги вже три місяці отримують фінансування за новою моделлю - гроші йдуть за тими пацієнтами, які обрали своїх сімейних лікарів.

15 серпня Національна служба здоров'я оголосила про завершення "другої хвилі" підписання контрактів з медичними установами, які надають послуги первинної медичної допомоги.

Заклади, які підписали договори в серпні, вже з жовтня 2018 почнуть отримувати оплати за надання медичних послуг сімейними лікарями, терапевтами та педіатрами від Нацслужби здоров'я. До того часу вони будуть продовжувати фінансуватися за субвенції.

Восени минулого року Верховна Рада прийняла медичну реформу. Вона передбачає державні гарантії оплати наданих пацієнтам медичних послуг і лікарських засобів за рахунок коштів державного бюджету за принципом "гроші йдуть за пацієнтом".

Зокрема вводиться поняття "державного гарантованого пакету" - певного обсягу медичних послуг та лікарських засобів, які держава зобов'язується оплачувати за заздалегідь встановленим єдиним тарифом, який буде затверджуватися Кабінетом Міністрів щорічно. Державні фінансові гарантії надаються незалежно від будь-яких додаткових критеріїв всім громадянам України і тим, хто зареєстрований платником податків в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram