ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Рахункова палата: закупівлі ліків через міжнародні організації економніші на 40%

При цьому МОЗ визнає проблему з урахуванням залишків і потреб у медикаментах.

Рахункова палата: закупівлі ліків через міжнародні організації економніші на 40%

Рахункова палата подала звіт про ефективність закупівель ліків через міжнародні організації. Висновок звіту: закупівля ліків через міжнародні організації економічно доцільніша, ніж закупівлі через Міністерство охорони здоров'я.

"За оцінкою Рахункової палати, міжнародні організації заощадили до 40% бюджету на ліки, а деякі препарати закуповували у 26 разів дешевше, ніж це робило МОЗ до 2015 року. Зекономлені кошти спрямовують на додаткову закупівлю ліків, а отже, українці отримують більше якісних препаратів", - повідомляють на сайті МОЗ.

Поряд із цим Рахункова палата подала низку зауважень до організації процесу закупівель.

Однією з найбільших проблем названо недосконалі облік залишків ліків і розрахунок потреб у регіонах. Щоб побороти цю проблему, МОЗ восени має намір запустити комплексну електронну систему обліку ліків у регіонах.

Нагадаємо, 2015 року МОЗ почало закуповувати ліки через міжнародні організації, зокрема: ЮНІСЕФ, ПРООН та Crown Agents. Такий крок мав подолати корупцію і забезпечити українців якісними і життєво необхідними ліками.

У липні Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила, що не виявила порушень під час закупівлі лікарських препаратів через міжнародні організації.

Рахункова палата проводить аудит надходжень і витрат коштів держбюджету; фондів загальнообов'язкового соціального та пенсійного страхування; фінансування і виконання державних програм; дотримання бюджетного законодавства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram