ГоловнаСуспільствоВійна

Порошенко відвідав Широкине на передовій

"Там все заміноване і розбите. Щоденні обстріли. До ворога - кілька сотень метрів".

Порошенко відвідав Широкине на передовій
Фото: facebook.com/petroporoshenko

Президент України Петро Порошенко під час свого візиту в Донецьку область заїхав у колишнє селище Широкине, яке покинули всі жителі через війну.

Про це повідомив прес-секретар голови держави Святослав Цеголко.

"Широкине. Лічені кілометри до ворожих позицій. Неймовірні воїни захищають нашу країну", - написав він у фейсбуці, додавши до посту фотографії Порошенка з військовими.

У фейсбуці самого Порошенка кажуть, що він "заїхав на передок в частину, де служать наші легендарні морські піхотинці, і вручив хлопцям державні нагороди".

Перший віце-спікер ВР Ірина Геращенко теж прокоментувала цю поїздку.

"Президент відвідав Широкине. Населений пункт, повністю розбомблений російськими окупантами. Широкине не піддається відновленню, там все заміноване і розбите. Щоденні обстріли. До ворога - кілька сотень метрів. Це не перший візит верховного головнокомандувача в Широкине, щоб підтримати бійців в самому пеклі. Два роки тому Порошенко був тут у новорічну ніч, з другом України сенатором Маккейном. А взагалі, за ці роки майже чотири десятки візитів на передову, в найгарячіші точки зробив Президент", - заявила вона.

У мирний час в Широкиному було близько 700 будинків, чисельність населення перевищувала 1800 чоловік. Працювала школа, дитячий сад, амбулаторія, де був денний стаціонар, лабораторія, фізкабінет і стоматологічний кабінет. У селі було два стадіони - малий і великий. Церква і трапезна, старий маяк, будинок культури з кінозалом на 400 місць, літній танцювальний майданчик і бібліотека з фондом 11 тисяч книг.

Восени 2014 року життя в Широкиному зупинилося - 17 жовтня в селище зайшла російська бронетехніка. Уже до лютого 2015 року селище було фактично під контролем бойовиків "ДНР", але офіційно вважалося "нейтральною територією".

З середини лютого 2015 року почалася активна фаза протистояння, і військові під обстрілами вели евакуацію населення в Маріуполь. 10 лютого 2015 року полк "Азов" пішов у наступ. Головна мета - відсунути лінію фронту і не допустити обстрілів "Градами" житлових кварталів Маріуполя. Так почалася Широкинська операція, головним плацдармом битви стали житлові квартали колись елітного селища.

2 липня 2015 року бандформування "ДНР" були повністю вигнані з селища. Згідно з Мінськими домовленостями, Широкине потрапило під демілітаризацію, і 26 липня Генштабом було прийнято рішення про виведення добровольчих батальйонів "Азов" і "Донбас" з селища. Туди ввели батальйон морської піхоти, котрий тримає оборону по сьогоднішній день.

Тоді ж з селища евакуювали останніх місцевих жителів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram