ГоловнаСуспільствоЖиття

КС зобов'язав держоргани приймати до розгляду звернення від недієздатних осіб

Рішення КС є обов'язковим, остаточним і оскарженню не підлягає.

КС зобов'язав держоргани приймати до розгляду звернення від недієздатних осіб
Фото: Макс Требухов

Конституційний Суд визнав неконституційним право державних органів не розглядати звернення від недієздатних осіб.

Про це повідомляють на сайті суду.

Відзначають, що 11 жовтня КС прийняв рішення за конституційним поданням Уповноваженого Верховної Ради з прав людини щодо відповідності Конституції окремих положень ч. 2 ст. 8, другого речення ч. 4 ст. 16 закону "Про звернення громадян".

Цим положенням встановлено, що держоргани та органи місцевого самоврядування не розглядають звернення осіб, визнаних судом недієздатними. Уповноважені посадові чи службові особи органів державної влади та органів місцевого самоврядування були звільнені від обов'язку з розгляду заяв, клопотань, скарг цієї категорії осіб.

КС вирішив, що ця норма не дозволяє громадянам реалізувати своє конституційне право звертатися до влади з питань про порушення своїх прав і свобод, їх захисту та відновлення.

"Отже, на думку суду, визнання фізичної особи судом недієздатною не означає автоматичного позбавлення його правоздатності - здатності мати права й обов'язки у відповідних сферах правовідносин", - ідеться в рішенні суду.

КС вважає, що законодавець зобов'язаний ввести ефективні механізми реалізації та захисту прав, свобод та інтересів особи, яка визнана судом недієздатною, в тому числі належного цій особі конституційного права на звернення до органів державної влади.

Конституційний Суд зобов'язав Раду привести неконституційні положення зазначеного закону у відповідність з Конституцією.

Норма про право держорганів не розглядати звернення від недієздатних осіб втрачає чинність з дня ухвалення цього рішення. Рішення КС є обов'язковим, остаточним і оскарженню не підлягає.

Нагадаємо, в листопаді минулого року Рада заборонила стерилізацію недієздатних осіб без їхньої згоди, а також примусовий психіатричний огляд.

У 2016 році КС визнав неконституційним положення закону "Про психіатричну допомогу" в частині госпіталізації недієздатного до психіатричного закладу на прохання або за згодою її опікуна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram