ГоловнаСуспільствоЖиття

Українці відтягують переоформлення субсидій до жовтня, - Мінсоцполітики

Рева рекомендує громадянам "не чекати осінніх черг і подавати документи вже зараз".

Українці відтягують переоформлення субсидій до жовтня, - Мінсоцполітики
Фото: slovo.odessa.ua

В Україні близько половини одержувачів субсидій поки що не виявили бажання перепризначити їх на наступний рік, очікуючи опалювального сезону.

Про це заявив міністр соціальної політики Андрій Рева.

За його словами, процес призначення житлових субсидій у травні 2018 року дав можливість автоматично перепризначити допомогу 2,6 млн українських сімей, іншим потрібно було повторно звернутися із заявою та декларацією про доходи.

"Але громадяни не поспішають подавати документи, чекаючи опалювального сезону", - сказав Рева.

За його словами, субсидії мають сезонність, тому не дивно, що на неопалювальний період різко зменшується число домогосподарств, яким потрібна допомога в оплаті житлово-комунальних послуг.

"Якщо порівнювати літо минулого і цього року, то динаміка з призначенням житлових субсидій приблизно така сама. Активним процес стає з наближенням жовтня, тоді управління соцзахисту населення за тиждень обробляють понад 100 тис. заяв", - зазначив Рева.

Він також порекомендував громадянам "не чекати осінніх черг і подавати документи на субсидію вже зараз". За словами міністра, управління соцзахисту розгляне документи, а розмір субсидії на опалювальний сезон розрахує автоматично, без повторного звернення в жовтні 2018 року.

Мінсоцполітики нагадує, що для отримання субсидії достатньо подати лише заяву та декларацію про доходи, у якій потрібно вказувати види доходів, а не їхні розміри.

"Тобто людині потрібно внести до переліку, які саме види доходів - пенсію, зарплату, соціальну допомогу, стипендії - отримує вона та члени її сім'ї, а також організацію, де виплачують ці кошти - Пенсійний фонд, назву вишу чи підприємства. Сам розмір виплат соціальні служби беруть з баз даних - як власної, якщо це стосується соціальних виплат, так і фіскальної служби, Пенсійного фонду, вишів, училищ тощо", - йдеться в повідомленні.

"Жодних додаткових паперів, що стосуються складу сім'ї, обсягу й вартості послуг ЖКГ, людям теж не потрібно додавати чи доносити", - додали у відомстві.

Нагадаємо, за даними Мінсоцполітики, у новому опалювальному сезоні субсидії можуть утратити близько 55 тисяч домогосподарств, де сім'ї мешкають у квартирах площею понад 120 кв.м або приватних будинках площею понад 200 кв.м.      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram