ГоловнаСуспільствоЖиття

Відновлення гарячого водопостачання в Києві опинилося під загрозою

Борги "Київенерго" відмовляються приймати на баланс "Київтеплоенерго".

Відновлення гарячого водопостачання в Києві опинилося під загрозою
Фото: Макс Левин

Влада Києва відмовляється приймати борги "Київенерго" перед "Нафтогазом" на баланс комунального підприємства "Київтеплоенерго". Суперечка може призвести до того, що гаряча вода в столиці не з'явиться в заявлені терміни - з 1 червня.

"Борги "Київенерго" міська рада не перебиратиме на себе за жодних обставин", - сказав заступник міського голови Володимир Прокопів на брифінгу в середу, передає "Інтерфакс-Україна".

Прокопів додав, що сьогодні Київрада планує ухвалити відповідну постанову, в якій буде зафіксовано відмову від прийому боргів.

На його думку, "Нафтогаз" не має права відмовлятися від підписання договору з постачання газу з КП "Київтеплоенерго" під приводом старих боргів "Київенерго".

Зі свого боку, заступник голови КМДА Петро Пантелєєв вказав, що без такого договору неможливе гаряче водопостачання мікрорайонів, які живляться від котелень "Київтеплоенерго".

"Ми звертаємося до "Нафтогазу" до 1 червня укласти договір і паралельно з цим напрацьовувати механізми вирішення ситуації навколо заборгованості разом з "Київенерго", - сказав він.

Раніше в "Нафтогазі" зазначали, що, згідно із законодавством, разом з передачею теплогенерувального обладнання від одного суб'єкта до іншого повинні передаватися і борги за газ, що утворилися в роботі цього обладнання раніше.

"Міська влада намагається переконати нас через тиск у публічному просторі [підписати договір з "Київтеплоенерго" без урегулювання ситуації з боргами "Київенерго"], але ми тут ні до чого - є закон, стаття 22 Закону "Про теплопостачання", - підкреслили в компанії.

У НАК додали, що, крім кредиторської заборгованості, "Київенерго" має передати "Київтеплоенерго" дебіторську заборгованість - так у комунального підприємства будуть джерела для погашення боргів перед "Нафтогазом".

"Ми сподіваємося, що місто буде діяти в інтересах споживачів і виконає вимоги закону, щоб постачання гарячої води в наших і ваших оселях відновилося якнайшвидше", - резюмували в "Нафтогазі України".

Нагадаємо, комунальне підприємство "Київтеплоенерго" прийняло від "Київенерго" столичні тепломережі, включно з котельнями, крім двох ТЕЦ і сміттєспалювального заводу. Передача цих об'єктів запланована на найближчий час.

27 квітня заступник голови Київської адміністрації Петро Пантелєєв оголосив про відключення гарячої води в Києві на місяць - до 1 червня. Причиною чиновник назвав щорічні гідравлічні випробування і переукладання договорів на постачання газу низці котелень у Святошинському, Шевченківському, Солом'янському, Подільському, Голосіївському, в Оболонському, частині Дарницького та Печерського районів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram