ГоловнаСуспільствоЖиття

Українському студенту, який отримав стипендію від Apple, відмовили в американській візі

Олегу Дрейману 20 років, він живе і вчиться в Харкові.

Українському студенту, який отримав стипендію від Apple, відмовили в американській візі
Олег Дрейман
Фото: ain.ua

Український студент Олег Дрейман, який виграв участь у стипендіальній програмі Apple, не поїде на WWDC 2018. Причина - відмова в американській візі, пише Ain.

«Виграти стипендію WWDC було мрією. Це моє найбільше професійне досягнення на поточний момент і величезна можливість. Але я не зможу її реалізувати, тому що Сполучені Штати не хочуть бачити мене у себе протягом 10 днів. Ну що ж, я з цим змирюся», - написав Олег у Twitter.

Олег подавався на візу двічі і обидва рази отримав відмову. За його словами, причиною стало те, що у нього немає офіційного працевлаштування. «Дуже важко отримати візу тут (в Україні), якщо у тебе немає роботи», - пояснили йому в посольстві США.

Кожна спроба коштувала Дрейману близько $160 і приблизно десяти днів очікування. Перша візова співбесіда в посольстві була 7 травня, друга і поки що остання - 16 травня. «Втім Олег не опускає рук і планує подати заявку втретє», - пише видання.

Дрейман звернувся за допомогою до Apple після першої ж відмови, проте в компанії його проблему вирішити не змогли. Замість цього Apple обмежилася стандартними відписками: спершу «ми вивчаємо вашу проблему», а в підсумку «нам дуже шкода».

«Звичайно, я не звинувачую Apple в тому, що мені відмовили у візі. Але я звинувачую Apple за те, що мене тримали в невідомості. Вони просто так або інакше мене ігнорували - і це дуже бентежить», - зазначив студент.

Олегу Дрейману 20 років, він живе і вчиться в Харкові на кафедрі програмної інженерії в Харківському національному університеті радіоелектроніки (ХНУРЕ). Займається розробкою на iOS і Swift.

Цього року за свій проект Paperville Олег отримав стипендію від Apple, в рамках якої компанія надає талановитим студентам в галузі точних наук (STEM) квиток на свою конференцію для розробників WWDC, житло на час поїздки, а також безкоштовне членство в Програмі розробників Apple на рік. Всього Apple видає не більш як 350 таких стипендій на рік. Олег став єдиним стипендіатом з України цього року.

WWDC 2018 пройде з 4 по 8 червня у виставковому центрі McEnery в Сан-Хосе, Каліфорнія. На заході будуть вперше показані нові операційні системи Apple: iOS 12, macOS 10.14, watchOS 5 і tvOS 5, а також очікується низка апаратних новинок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram