ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ підготувало законопроект про скасування видачі спецдозволів на цілительство

"Якщо сучасна медицина не визнає практику цілителів, знахарів і екстрасенсів, цього не можуть визнавати закон і держава".

МОЗ підготувало законопроект про скасування видачі спецдозволів на цілительство
Фото: Владислав Мусиенко

Міністерство охорони здоров'я підготувало законопроект, який скасовує видачу спеціального дозволу на заняття народною медициною.

Про це повідомила в.о. голови МОЗ Уляна Супрун у Фейсбуці.

Супрун зазначила, що українське законодавство визначає народну медицину як "метод оздоровлення, профілактики, діагностики та лікування, заснований на досвіді багатьох поколінь людей, народних традиціях і не потребує державної реєстрації".

"Що це за методи і як їх можна обґрунтувати з наукового погляду - доказовій медицині невідомо. По-перше, ні наукою, ні законодавством не передбачені критерії підтвердження досвіду багатьох поколінь і стійкості в цих традиціях. По-друге, будь-які методи оздоровлення, діагностики і лікування повинні бути безпечними і ефективними для пацієнтів", - зазначила вона.

"Якщо сучасна медична наука не визнає практику цілителів, знахарів та екстрасенсів як метод лікування, цього не можуть визнавати закон і держава. І ні в якому разі Міністерство охорони здоров'я не може надавати дозвільні документи на методи, безпеку і ефективність гарантувати", - підкреслила в.о. голови МОЗ.

За її словами, підготовлений законопроект передбачає скасування видачі спеціального дозволу на заняття народною медицини і забороняє рекламу народної медицини.

"Якщо його приймуть, це не означає, що люди, які практикують цілительство, не зможуть цим займатися. Однак їх діяльність не буде визнаватися законом як така, що може допомогти комусь не хворіти або вилікуватися. Пацієнти, які будуть звертатися до гомеопатів або знахарів, будуть бачити, що їх діяльність не підкріплена жодними державними документами, а отже - це не місце, де надається медична допомога", - зазначила Супрун.

Нагадаємо, в США виробників гомеопатії зобов'язали попереджати про ненауковість їхніх препаратів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram