ГоловнаСуспільствоЖиття

Екс-чиновники пропонують припинити житлову забудову Києва

Замість нових багатоповерхівок гроші можна інвестувати в благоустрій міста.

Екс-чиновники пропонують припинити житлову забудову Києва
Фото: Макс Требухов

Група колишніх міністрів, депутатів, діячів науки і культури підписала відкрите звернення до президента Петра Порошенка, прем'єр-міністра Володимира Гройсмана і мера столиці Віталія Кличка з проханням припинити будівництво нового житла в Києві.

Відповідне звернення розміщене в газеті "Голос України" від 28 квітня, пише "Інтерфакс-Україна".

"Вважаємо за необхідне ... прийняти рішення про припинення нової житлової забудови Києва, зосередивши кошти бюджету і приватних компаній на благоустрої міста", - йдеться в зверненні.

Підписанти пропонують виділити бюджетні кошти для розрахунку із забудовниками, а побудовані будинки на умовах довгострокових кредитів (на 25-30 років) виділити для киян, які стоять у черзі на житло.

Екс-чиновники також пропонують створити з новобудов обмінний фонд житла, в який відселити мешканців з "хрущовок" і дев'ятиповерхівок під знесення.

Читайте також: Будувати дешеве житло в Києві економічно неефективно

Таке звернення підписали колишні прем'єр-міністри Віталій Масол і Вітольд Фокін, екс-спікер Верховної Ради Олександр Мороз, екс-міністри енергетики Іван Плачков і Віталій Скляров, екс-нардеп Лариса Скорик, а також президент Академії Наук Борис Патон, професор медакадемії ім. П. Шупика Анатолій Радзіховський і народна артистка Ніна Матвієнко.

Нагадаємо, Національний банк у четвертому Звіті про фінансову стабільність повідомив, що ціни на житло в Україні знижуються до критичного рівня, після якого нове будівництво стане збитковим. За дев'ять місяців 2017 року Україна ввела в експлуатацію 4 млн кв. м житла в багатоквартирних будинках.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram