ГоловнаСуспільствоВійна

У Росії заявили про необхідність узгодити "план Расмуссена" з "Л/ДНР"

"Миротворці мають зв'язатися з Луганськом і Донецьком та заручитися їхньою згодою".

У Росії заявили про необхідність узгодити "план Расмуссена" з "Л/ДНР"
Фото: globallookpress.com

План щодо врегулювання ситуації на Донбасі, підготовлений за запитом колишнього генерального секретаря НАТО Андерса Фога Расмуссена, не працюватиме без узгодження з владою самопроголошених "ДНР" і "ЛНР", вважає глава комітету Держдуми РФ з міжнародних справ Олексій Пушков. Документ має на увазі відправку на схід України 20 тисяч солдатів з контингенту ООН.

В інтерв'ю "Німецькій хвилі" в кулуарах Мюнхенської конференції з безпеки Пушков наголосив, що "ДНР" і "ЛНР" мають погодитися прийняти миротворців. "Миротворці відправляються туди, щоб здійснювати мирне врегулювання, а не щоб вести війну. Вони мають зв'язатися з Луганськом і Донецьком та заручитися їхньою згодою", - додав він.

На думку Пушкова, "Київ хоче все відразу і прямо зараз". Політик вважає, що президент України Петро Порошенко і Расмуссен, який є його радником, "хочуть, щоб миротворці контролювали всю територію Донбасу". Цього не станеться, впевнений Пушков: по-перше, тому, що з цим не згодна Росія, а по-друге, оскільки на це не погодяться "ДНР" і "ЛНР".

Він також наголосив, що Росія пропонує "рухатися повільно й домогтися того, щоб миротворці допомагали ОБСЄ виконувати її місію".

Нагадаємо, доповідь Інституту Хадсона, підготовлена на прохання колишнього генсека НАТО Андерса Фог Расмуссена, передбачає, що в Україну відрядять близько 20 тисяч миротворців і 4 тисяч поліцейських, які охоплять усю територію ОРДЛО, включно з державним кордоном. Учасниками місії можуть бути миротворці з країн, що не входять до НАТО, прийнятні як для України, так і для Росії. Наприклад, з Білорусі, Казахстану, Монголії, Австрії, Фінляндії, Швеції, Португалії, Греції, Аргентини, Бразилії, Чилі.

Нині на сході України працює спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в складі близько 700 неозброєних спостерігачів.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram