ГоловнаСуспільствоЖиття

"Вода з картеччю". Деталі вбивства героя Небесної сотні Богдана Вайди

Сьогодні суд присяжних продовжив слухання справи по розстрілах людей на Інститутській 20 лютого 2014 року. Суд допитав сестру вбитого героя Небесної Сотні - Богдана Вайди. Він загинув від пострілу картеччю. Адвокати “беркутівців” переконують, що стріляли не їх підопічні.

Беркутівці слухають ухвалу
Фото: Катерина Серко
Беркутівці слухають ухвалу

Сьогодні відбулося слухання проти п’ятьох екс-бійців “Беркуту” - Павла Аброськіна, Олександра Маринченка, Сергія Тамтури, Олега Янішевського та Сергія Зінченка, яких обвинувачують у розстрілах на Інститутській 20 лютого 2014 року. Їх звинувачують у загибелі 48 та пораненні 84 людей. Справу розглядає суд присяжних – вона була передана для розгляду по суті 31 травня 2016 року.

Загалом ідентифікували 25 спецпризначенців, які стріляли на Інститутській. Решта 20 - у розшуку. В тому числі командир роти “Беркуту” Дмитро Садовник, який разом з ще 9-ма “беркутівцями” отримав громадянство Російської Федерації.

Засідання мало початися з допиту Михайла Саакашвілі – його викликали як свідка адвокати обвинувачених. Говорять, що він міг свідчити про події Майдану, в яких начебто є "грузинський слід" і замішані нинішні українські чиновники. Ба більше, саме з цими свідченнями ініціатори допиту адвокати обвинувачених “беркутівців” пов'язують його переслідування.

Адвокати обвинувачених беркутівців
Фото: Катерина Серко
Адвокати обвинувачених беркутівців

Прокурори не коментують свідчення Саакашвілі, хоча з ними знайомі - він вже відповідав на питання ГПУ. Кажуть, щоб уникнути інсинуацій з боку адвокатів “беркутівців”, він сам повинен розставити всі крапки над «і». Натомість адвокати потерпілих шкодують, що він не зміг з'явитися, адже тоді він міг би підтвердити абсолютну абсурдність закидів про «грузинський слід».

Коли стало ясно, що Саакашвілі не буде, суд повернувся до установленого раніше порядку розгляду. До кафедри на допит вийшла потерпіла, сестра вбитого Богдана Вайди - Любов:

- Брат поїхав на майдан 19 лютого, коли побачив побоїще у Маріїнському парку. Був патріотом до коренів волосся. 20 лютого моя дочка - його хрещена дочка - виходила заміж, але він сказав, що має бути в Києві.

Каже, загинув одним із перших - під мостом на вул. Інститутській. Його відтягував Іван Пантелєєв, якого пізніше також застрелили на Інститутській.

- Подзвонила Богдану в 8:20, бо прийшла СМС, що з'явився в мережі. Перед тим всю ніч був поза зоною. Він сказав: "Тут стріляють, справжня війна", а потім, що має бігти, і зв'язок перервався. За 40 хвилин його вбили.

Любов Середяк
Фото: Катерина Серко
Любов Середяк

Як розповідає сестра загиблого, коли приїхали забирати тіло, їм віддали дуже мокрий паспорт. Вона думала, що відмивали від крові, але виявилось, що перед смертю брат ішов за водометом. Водомет звалив його з ніг двічі, але вдруге Богдан уже не піднявся – його вбили пострілом картечі у ліву скроню.

Адвокат Аброськіна і Янішевського Стефан Решко ставить Любові одразу багато питань. Чи знав Вайда про заборону судову збиратися на мітинги? Чи розповідав про причини захоплення КМДА, Мінагрополітики, Жовтневого палацу? Чи казав, що майданівці стріляли по міліціонерах? Зрештою, емоційно запитав Решко, чому Вайда йшов НА водомет, а не ВІД нього?

Адвокат Стефан Решко питає потерпілу, які є підстави вважати беркутівців винними у смерті брата
Фото: Катерина Серко
Адвокат Стефан Решко питає потерпілу, які є підстави вважати беркутівців винними у смерті брата

Він ішов з первісною зброєю на монстра, зробіть висновок! - не менш емоційно відповіла Любов Середяк: в руках брата була лише палиця.

Адвокати “беркутівців” намагаються довести, що постріл був здійснений ззаду – з боку Майдану. Крім того, вони наголошують на тому, що обвинувачувані мали лише автомати і не мали нічого, що б стріляло картеччю.

Прокурор Роман Псюк спростовує – на відеодоказах о 9:10 та о 9:16 видно підрозділи “Беркуту”, озброєні не лише АКМС, але й гладкоствольною зброєю.

Фото: Катерина Серко

Встає обвинувачений Олег Янішевський. Каже, що на водометі було багато слідів від куль. І картеч могла просто відрекошетити від водомета.

Олег Янішевський
Фото: Катерина Серко
Олег Янішевський

Ще раз переглядається момент поранення. Видно, що Богдан Вайда відвернувся від водомета. Тож лівим боком (у який був поранений) він був повернутий до Інститутської, де перебували спецпризначенці.

Втім, такі докази не задовольняють адвокатів. Адвокат Ігор Варфоломієв заявляє, що Сергій Тамтура взагалі «був заручником» і їхав Майданом у автобусі в той момент, коли вбивали Вайду. Ця репліка лишилась без реакції решти учасників процесу.

Сергій Тамтура
Фото: Катерина Серко
Сергій Тамтура

Вмикають відео розстрілу, його транслюють на проектор у залі. Лазерною вказівкою потерпіла і учасники процесу вказують на силует, який двічі збиває водомет. Спочатку довго виясняють особу, обставини поранення - яким боком стояв до Жовтневого і Майдану.

- Та водою він був збитий, - лунає з боку адвокатів.

- Ага, водой убило, - в півголоса говорить прокурор Яніс Сімонов з іронічною посмішкою і трохи винувато дивиться на потерпілу. Сестра вбитого стоїть прямо біля його столу. Якусь секунду дивиться на нього і з гіркотою в голосі “жартує”: "Вода з картеччю".

Наступне засідання у справі відбудеться 6 березня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram