ГоловнаСуспільствоЖиття

Електронні цигарки на 97,5% безпечніші за дим

Фраза «пара на 90% безпечніша за дим», виявляється, не вигадка. Учені на підставі реально проведених експериментів довели, що це так. Тепер прихильникам куріння буде над чим замислитися перед тим, як говорити, що пара - це зло.

Учені довго сперечалися, що може бути небезпечним для здоров'я людини – електронна цигарка чи її складові: випарники для електронних цигарок, рідина. Що саме може виділяти шкідливі для організму речовини і за яких умов? Учені раніше встановили, що рідина на високих температурах (понад 100 градусів за Цельсієм) може виділяти канцерогени і токсини, тому вейпінг на низьких температурах можна вважати абсолютно безпечним.

2017 року одному з головних питань - «А чи спричиняє парування рак?» - було присвячено ціле дослідження вчених з Англії. Учені на чолі з Ліоном Шахабою (лікар-епідеміолог) проводили дослідження на підставі отриманих аналізів, узятих у 180 осіб.

Одна частина піддослідних упродовж останніх 6 місяців парила вейп, інша частина курила тільки цигарки. За результатом аналізів виявилося, що в клітинах вейперів канцерогенів не так багато, як у курців.

Наприклад, такої речовини, як NNAL, що часто призводить до розвитку ракових клітин, у крові вейперів на 97,5% виявилося менше, ніж у крові тих, хто курить звичайні цигарки. Таких канцерогенних речовин, як акрилонітрил і акролеїн, у них також майже не виявлено.

Однак отримані результати вчені вважають проміжними, оскільки для докладного вивчення дуже важливий часовий період дослідження, і для того, щоб зрозуміти, небезпечний вейпінг чи ні, знадобиться 20 років. А результати, отримані за півроку, можуть виявитися неточними.

Вейпінг уже дещо більше, ніж субкультура

Вейпінг сягнув піку своєї популярності. Про нього мало хто знав і побачити парувальника на вулиці було новиною. У 2017-му ж ситуація змінилася і практично кожен знає, що таке електронна сигарета. Зустріти на вулиці дорослу чи навіть літню людину з електронною цигаркою стало нормою. Поступово приходить усвідомлення того, що, можливо, парування - це дійсно користь для здоров'я порівняно з будь-якою тютюновою цигаркою.

І якщо раніше пара і сам процес парування все частіше асоціювали з якоюсь субкультурою, що більше підходить для підлітків і молодого покоління, сьогодні вейперами стають люди віком від 40-50 років. І кількість цих людей збільшується з кожним роком. За статистикою, вже близько 7% курців у світі стали вейперами, а це дуже багато.

В Україні все частіше відкриваються вейпшопи, з'являються цілі мережі. Активно зростає й інтернет-майданчик. Ринок вейптоварів в Україні активно зростає - кількість вибору і товару дуже велика. Все це позитивно впливає на популяризацію вейпінгу серед українців, що, можливо, зможе комусь врятувати здоров'я.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram