ГоловнаСуспільствоЖиття

НАБУ і САП перевіряють законність забудови Сінного ринку в Києві

Підготовку до забудови Центрального ринку столиці почали майже 15 років тому, кажуть журналісти.

Цільове значення ділянки, на якій раніше розташовувався Сінний ринок, а зараз зводиться масштабний житловий комплекс, не змінювалося з часів функціонування ринку. Відповідно до класифікатора, встановленого Кабінетом міністрів, - це код 3.10 - тобто землі призначені для будівництва та обслуговування ринкової інфраструктури. Про це йдеться в програмі "Народна прокуратура" на телеканалі "112".

"Державний реєстр земель свідчить про те, що ці землі - ринкової інфраструктури. Ринкова інфраструктура це не невидима рука ринку, це пряма назва - ринки і об'єкти інфраструктури", - каже експерт з державного управління та містобудування Віктор Глеба.

Іншими словами, на ділянці під Сінним ринком має проводитися громадська забудова, яку використовують підприємці для отримання прибутку, але в документах, які підтверджують право власності на земельну ділянку, зазначено інше цільове призначення - "для будівництва, експлуатації та обслуговування торговельно-офісного-житлового центру з підземним паркінгом зі знесенням наявних будівель", кажуть журналісти.

"Як можна було зареєструвати майнові права на те, чого не існує в природі", - дивується Віктор Глеба.

Більш того, юрист Іван Войтович стверджує: цільове призначення, яке внесено державним реєстратором щодо цієї ділянки взагалі не передбачено законом, а рішення міськрадою про зміну цільового значення ділянки ніколи не приймалося.

"Міністерство юстиції через неправомірні реєстрації бере участь у рейдерстві та шахрайстві в Україні. І за це відповідальний міністр і призначені ним реєстратори", - упевнений експерт з держуправління і містобудування Віктор Глеба.

Не звернули уваги на незаконне цільове призначення і в Департаменті містобудування КМДА, де видали неправомірні містобудівні умови й обмеження, каже юрист.

У департаменті журналістам поскаржилися на те, що закон "Про регулювання містобудівної діяльності» 2011 року фактично позбавив місцеві органи будь-якого контролю над будівництвом, а документ, де прописано цільове призначення земельної ділянки, необхідно надавати тільки в разі наявності.

"Зараз у органів містобудування та архітектури є вичерпний перелік підстав для відмови в наданні містобудівних умов і обмежень. І в інших випадках ми зобов'язані їх надавати", - каже Віктор Коляденко, начальник відділу правового забезпечення Департаменту містобудування та архітектури КМДА.

Водночас Віктор Глеба акцентує, що відповідно до того ж закону орган містобудування зобов'язаний був перевірити цільове призначення будівництва, навіть якщо документ не надали.

"Якщо передбачається будівництво 20-поверхового будинку на ділянці, яка не відповідає цільовому призначенню будівництва, то що потрібно робити? Потрібно відмовляти в наданні містобудівних умов і обмежень", - зазначив експерт.

Крім того, заслужений архітектор України, начальник управління охорони культурної спадщини КМДА в 1992-2010 рр Руслан Крамаренко вказує на те, що забудова Сінного ринку торгово-офісно-житловим комплексом суперечить Генплану Києва. На Генплані кожну ділянку зафарбовано в певний колір відповідно зі своєю функцією, нагадують журналісти.

"І на ділянці, де ведеться забудова Сінного ринку - лінії червоні, це передбачає виключно торгово-офісну функцію або громадську. Там бібліотека може бути або інший заклад з громадськими функціями, але не житло", - зазначив Віктор Глеба.

При цьому в Департаменті містобудування КМДА стверджують що торгово-офісно-житловий комплекс якраз Генплану не суперечить, оскільки "громадській забудови дозволено розміщувати багатофукнціональні комплекси, які складаються з суспільної функції та житлової", каже начальник департаменту Віктор Коляденко.

Іншої думки дотримується "Інститут "Київнплан ", який розробляв план для Києва. У відповідь на запит журналістів там повідомили, що зміну цільового призначення ділянки Центрального ринку вважали недоцільною.

Крім того, як вже відомо, в 2014 році ділянку, на яку видано містобудівні умови і обмеження, поділено на три окремі ділянки, що підтверджено Держгеокадастром. А це, як стверджує депутат Київради Ольга Балицька, робить їх недійсними - на кожну з ділянок повинен бути виданий свій документ. У Державній архітектурно-будівельній інспекції з цим не згодні - оскільки розміри ділянки не змінювалися, те і нові містобудівні умови і обмеження не потрібні.

Водночас, НАБУ відкрило кримінальне провадження у справі. За словами прес-секретаря бюро Світлани Оліфіри, "детективи бюро і прокурори САП проводять перевірку інформації, яка може стосуватися цього розслідування, також досліджують факти можливих порушень з боку співробітників ДАБІ при видачі дозволів на виконання будівельних робіт".

Також в розслідуванні журналістів йдеться про те, що підготовка до забудови Сінного ринку велася ще з 2003 року, коли мером Києва був Олександр Омельченко. А місцеві жителі стверджують, що будівля ринку цілеспрямовано знищувалася (за словами Руслана Крамаренка, навіть підірвали), щоб відповідна комісія визнала його таким, що не підлягає відновленню. Детальніше про це дивіться в розслідуванні журналістів:

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram