ГоловнаСуспільствоПодії

Правозахисники провели акцію з відеопроекцією під Кабміном

Від уряду вимагають законопроекту про відповідальність за військові злочини.

Увечері 8 вересня на будівлі Кабінету Міністрів України з'явилася світлова відеопроекція. На ній люди, які стали жертвами військових злочинів під час війни з Росією, звернулися до уряду і парламенту з проханням внести зміни до Кримінального кодексу.

Зараз у ньому не передбачена відповідальність за злочини проти людяності, а положення про військові злочини не відповідають вимогам міжнародного права. Це суттєво обмежує можливості органів слідства. Тому перший вирок, за яким особу було визнано винною в скоєнні військових злочинів, було винесено тільки в червні 2017 року.

"В умовах триваючої війни, коли кількість жертв вимірюється десятками тисяч, частина території перебуває під окупацією, а злочинні накази віддаються з сусідньої держави, доволі важко говорити про ефективне розслідування. Але є речі, які Україна може і навіть повинна зробити. Зокрема, створити належний правовий інструментарій для роботи органів слідства", - переконана Олександра Матвійчук, голова правління Центру громадянських свобод.

Необхідні зміни до Кримінального кодексу були розроблені правозахисниками у співпраці з Міністерством юстиції. У цей час законопроект проходить процедуру узгодження в уряді, після чого буде зареєстрований у парламенті.

Героями світлової відеопроекції стали волонтер із Донецької області Ірина Довгань, журналістка Марія Варфоломєєва, військовий Ігор Чайковський (позивний "Артист") і його син Артем. Усі вони були в полоні, де піддалися тортурам і жорстокому нелюдському поводженню.

Світлову відеоінсталяцію підготувала команда французьких кінематографістів Zero Impunity, які борються з безкарністю під час збройних конфліктів у різних куточках планети.

"Zero Impunity - це міжнародний громадянський рух, що об'єднує 400 тис. осіб, які борються з сексуальним насильством в озброєних конфліктах. Перш за все, це активістський проект, який змінює реальність через кіно і нові ЗМІ. Ми підтримуємо українських правозахисників у їхній роботі для прийняття змін до Кримінального кодексу. Схожий шлях ми пройшли у Франції, де домагаємося впровадження навчальної програми з проблеми сексуального насильства у військових закладах. Сьогодні ми тут, тому що хочемо продемонструвати міжнародну підтримку людям в Україні", - заявив Стефан Юбер-Блісс, співзасновник проекту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram