ГоловнаСуспільствоВійна
Спецтема

Українські фотодокументалісти презентували проект AFTERILOVAYSK

Макс Левін і Маркіян Лисейко записали історії бійців, котрі вижили, і рідних загиблих.

У вівторок, 29 серпня, в третю річницю Іловайської трагедії, українські фоторепортери, які працювали в оточенні з 23 по 29 серпня 2014 року, Макс Левін і Маркіян Лисейко презентували проект усної історії AFTERILOVAYSK.

Захід пройшов в Українському кризовому медіа-центрі.

Левін і Лисейко відвідали військових зі своїх фотографій, а також сім'ї загиблих, щоб записати їхні спогади, роздуми і свідчення присутності військ РФ в операції в Іловайську. Перші 14 історій, що складаються з текстових, аудіо, фотоматеріалів, зокрема архівних, з'явилися сьогодні на платформі проекту - afterilovaisk.com.

"Ми вважаємо, що це треба робити для історії, для наших дітей. Звичайно, однією фотографією або текстом ти не зупиниш війни. Але якщо ми не будемо цього робити, то потім в історії залишиться пропаганда. Сумно дивитися, як художні фотографи, які працюють у зоні конфлікту, видають свої кадри за документальні. Якщо нічого не робити - за пару років ці фото будуть стояти поруч із документальними і ніхто не буде в цьому розбиратися", - вважає Левін.

"Пам'ять стирає складні і погані моменти в житті. Ми подумали, що все це треба якось зберегти для історії. Ми не хочемо встановити істину. Але тепер людина, яка не була в зоні АТО, зможе, зайшовши на наш сайт, уявити, як це було, побачить фото і послухає голос. З десяти, двадцяти чи ста маленьких історій, які ми запишемо, вона зможе зробити свій власний висновок", - пояснив мету проекту Лисейко.

AFTERILOVAYSK створено коштом особистих заощаджень Левіна і Лисейка, сайту LB.ua, окремі історії записано за підтримки уряду Канади. Зібраний матеріал опрацьовано силами волонтерів, які безкоштовно або за символічну плату працювали з текстами, звуком, зображенням і digital-платформою.

Нагадаємо, Левін, Лисейко і два журналісти німецького ARD три роки тому ледве вирвалися з оточеного Іловайська. Їхню машину обстріляли, Левін, який був за кермом, отримав поранення в ногу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram