ГоловнаСуспільствоВійна

У Києві вшанували пам'ять загиблих під Іловайськом бійців

Акція пройшла на Михайлівській площі біля "Стіни пам'яті".

У Києві 29 серпня відбулися жалобні заходи до третьої річниці Іловайського котла, в якому, за офіційними даними, загинули 366 українських бійців.

Кілька сотень людей, у тому числі ветерани-добровольці, зібралися на Михайлівській площі, де розташована стіна пам'яті загиблих.

Присутні вшанували пам'ять бійців хвилиною мовчання. Також відбувся молебень. Учасники подій під Іловайськом виступили зі сцени.

На території Михайлівського собору діє експозиція "Блокпост пам'яті", де виставлено особисті речі та фотографії бійців, які загинули в Іловайській трагедії, а також фотоекспозиція, присвячена вказаним подіям.

Нагадаємо, в третій декаді серпня 2014 року російські збройні сили вторглися на територію України, щоб не допустити розгрому бойовиків "ДНР" і "ЛНР". В ніч з 23 на 24 серпня кордон перейшли дев'ять батальйонно-тактичних груп: 3500 чоловік особового складу; до 60 танків; до 320 БМД (БМП), до 60 гармат; до 45 мінометів; 5 ПТРК.

В оточенні опинилися батальйони МВС України "Дніпро-1", "Миротворець", "Світязь", "Херсон", "Івано-Франківськ", батальйон Нацгвардії "Донбас" і сили сектора "Б".

Керівництво сил АТО на чолі з Віктором Муженком організувало переговори з російськими військовими на чолі з генералом Миколою Богдановським про безпечне виведення українських сил. Після трьох днів обговорень російська сторона гарантувала "зелений коридор" українським військовим, але 29 серпня під час виходу з оточення українські колони були розстріляні впритул з важкого озброєння.

Жертвами нападу стали 366 українських військових, 429 людей отримали поранення, 300 людей потрапили в полон. Збройні Сили України втратили озброєнь і техніки на суму майже 300 млн гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram