ГоловнаСуспільствоЖиття

ЗМІ поширили фейк про побиття української школярки в Польщі

Дійсності відповідає тільки одне: дівчата-підлітки побили подругу.

ЗМІ поширили фейк про побиття української школярки в Польщі
Фото: стоп-кадр видео

Російські, українські та проросійські видання у вівторок повідомили про побиття української школярки в польському місті Гданську 11 травня. До новини підкріпили і відео.

Однак в ЗМІ Польщі не йдеться про те, що жертвою побиття була українка. Професор Гданського університету Марта Коваль повідомила, що це польська школярка, і закликала звернути увагу на фейкові новини про це в ЗМІ, повідомляє Радіо Свобода.

ЗМІ послалися на Facebook-сторінку Маріки Пітлевської, яка виклала відео побиття у відкритий доступ.

На "новину" відреагувала професор Гданського університету, член Об'єднання українців Польщі Марта Коваль. Вона спростувала інформацію про те, що жертвою побиття була українка.

"Дійсності відповідає тільки одне: дівчата-підлітки побили подругу. На жаль, це один з багатьох випадків агресії серед підлітків. Жертва нібито обзивала маму однієї з нападників і оприлюднила особисті фото в порнографічному аранжуванні на ФБ. Інцидент отримав дуже широкий розголос. Випадок сумний і страшний, але жертва побиття не українка!!!! Це польська школярка, яка, до того ж, вже сама мала проблеми з законом", - зазначила Марта Коваль.

Професор університету додала, що ні в пості Маріки Пітлевської в Facebook, на який масово послалися в ЗМІ, ні в інших матеріалах немає згадки про національність побитої дівчинки і не йшлося про "ксенофобію".

Марта Коваль повідомила, що нападники були затримані поліцією відразу після побиття (їх було троє, а не натовп) і постали перед судом у справах неповнолітніх. Двоє з них до рішення суду будуть перебувати в т. зв. "Поправчату" (щось на зразок колонії), а одну, якій ще не виповнилося 13 років, відпустили додому під нагляд судового куратора. У школі працюють психологи.

За інформацією polsatnews.pl, є дві основні версії конфлікту, що стався 11 травня: через хлопця або через образи матері однієї з дівчаток.

Фейкову новину поширили, зокрема, українські телеканали ZIK та "112 Україна", видання "Відомості", "НА-Харків", "Російська весна", "Вісті", News Front, сайт російського каналу "РЕН-ТВ".

На сайті ZIK пізніше опублікували спростування новини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram