ГоловнаСуспільствоВійна

Кучма впевнений, що обмін полоненими відбудеться після узгодження списків

"Бойовики затягують процес, щоб не звільняти людей... Але ми дотиснемо".

Кучма впевнений, що обмін полоненими відбудеться після узгодження списків
Фото: telegraf.com.ua

Представник України в Тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кучма переконаний, що обмін полоненими відбудеться, незважаючи на те, що бойовики всіляко намагаються затягнути цей процес.

Про це він заявив на брифінгу.

"Величезну роботу виконали з верифікації. Але є одна проблема, щодо якої ми розійшлися (в думці). 160 людей, які зараз на волі, практично вільні, хоча деякі з умовним терміном, сказали, що туди не поїдуть (на непідконтрольну Україні територію, - ред.). По всіх тюрмах команда проїхала 14 тис. км і отримала підписи, що вони не хочуть їхати. Ми ж не маємо права грюкати і просити написати заяву. Це питання юридично-правове. А вони (бойовики) це використовують, щоб затягнути цей процес і не звільняти всіх цих людей", - сказав Кучма.

Він також зазначив, що був великий крок у цьому напрямку, хоча кінцевого результату поки що не отримано.

"Я впевнений, що ми дотиснемо", - додав Кучма.

Відповідаючи на питання про те, коли можуть бути остаточно узгоджені списки і відбудеться обмін, він зазначив, що це неможливо спрогнозувати.

Нагадаємо, в понеділок Контактна група обговорила підсумки верифікації полонених. Українська сторона наполягає на негайному узгодженні списку громадян, щодо яких підтверджено їхню відмову від переміщення на територію ОРДЛО в рамках обміну заручниками, а також на узгодженні дати звільнення заручників.

Крім того, як повідомила представник України в гуманітарній підгрупі Ірина Геращенко, бойовики погодилися внести в списки вченого Ігоря Козловського, якого засудили до тюремного терміну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram