ГоловнаСуспільствоЖиття

У Львові відкрили меморіал на місці зруйнованої синагоги "Золота Роза"

Занедбану ділянку в єврейському кварталі впорядкували.

У Львові відкрили меморіал на місці зруйнованої синагоги "Золота Роза"
Фото: Мирослав Пархомик

У неділю, 4 вересня, у Львові відкрили меморіальний комплекс "Простір синагог" на місці зруйнованої в 1940-х роках синагоги "Золота Роза" і єврейського навчального закладу Бейт Гамідраш.

Про це повідомила прес-служба львівської мерії.

"Золота Роза", Бейт Гамідраш і Велика міська синагога були зруйновані в 1940-х роках нацистами. Після проголошення незалежності ця ділянка в центрі міста поступово занепадала за великим металевим парканом. Наприкінці "нульових" років було оголошено міжнародний архітектурний конкурс з відновлення місць єврейської історії у Львові. Його виграв берлінський архітектор Франц Решке.

Практичні роботи з реалізації проекту почалися в липні 2015 року. За перший рік вдалося законсервувати вцілілі залишки синагоги "Золота Роза", облаштувати на її території дренажну систему. Автентичний фундамент Бейт Гамідраша очистили від бетону і промаркували білим каменем, було встановлено меморіальну інсталяцію з цитатами відомих львівських євреїв. Демонтовано літній майданчик сусіднього ресторану і висаджено нові дерева.

У 2017 році планують почати роботи на ділянці Великої міської синагоги.

Почесний консул Ізраїлю в західному регіоні України Олег Вишняков, виступаючи на відкритті меморіалу заявив, що "якби в усіх містах України так ставилися до пам'ятників єврейської культури, хоч на 50 відсотків, я був би дуже радий".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram