ГоловнаСуспільствоЖиття

У Білорусі суд над активістами перенесли, бо суддя не знає білоруської

Чиновники зобов'язані знати дві державні мови

У Білорусі суд над активістами перенесли, бо суддя не знає білоруської
Фото: intex-press.by

У білоруському місті Барановичі суд над місцевими активістами Володимиром Гундаром і Юрієм Казакевичем за несанкціонований пікет перенесли через те, що суддя не знає білоруської мови.

Про це повідомляє БелСат.

"Я зажадав у судді, щоб вона зверталася до мене по-білоруськи. Вона запитала: "Вам перекладач потрібен?" Я відповів: "Ні". Вона відклала суд до 13 травня у зв'язку з тим, що буде шукати перекладача", - розповів Володимир Гундар.

За словами активіста, цей випадок свідчить, що державний чиновник не знає рідної мови. Але, згідно з Конституцією, каже Гундар, чиновники зобов'язані знати дві державні мови.

Також активіст розповів, що на суд не прийшли свідки - два міліціонери. Але основною причиною перенесення судового засідання він називає відсутність перекладача.

Активістів Гундара і Казакевича судять за порушення закону "Про масові заходи". 25 березня вони вийшли в центр Барановичів із біло-червоно-білим плакатом з написом до 98-ї річниці проголошення незалежності Білоруської Народної Республіки, а також із плакатом солідарності з Україною зі словами "Разом - до кращої долі".

Нагадаємо, в квітні Білорусь посилила кримінальну відповідальність за екстремізм.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram