ГоловнаСуспільствоВійна

США зганьбляться, якщо не дадуть Україні зброю, - Маккейн

Сенатор пообіцяв домагатися постачання озброєння Україні

США зганьбляться, якщо не дадуть Україні зброю, - Маккейн
Фото: EPA/UPG

Сенатор від республіканської партії США Джон Маккейн має намір продовжувати домагатися ухвалення рішення про надання Україні оборонного озброєння.

Про це він заявив на брифінгу в Києві, повідомляє ЛIГАБiзнесIнформ.

"США і весь вільний світ має традицію ще з часів нашої революції, коли французи й інші народи допомагали нам боротися з британцями. Наприклад, в Афганістані після російського вторгнення. Тоді ми думали, якщо допоможемо афганцям, це спровокує Росію, але це завдало удару, який у результаті призвів до падіння СРСР", - зазначив Маккейн.

"Ми, американці, традиційно допомагаємо тим, хто проти таких загарбників, як Володимир Путін. Уперше за 70 років це відбувається в Європі - порушення світового порядку після Другої світової війни. Скільки крові пролилося за те, щоб встановити цей порядок? Це не просто несправедливо - це сором і ганьба. І українці, всупереч очікуванням скептиків, показали, що можуть боротися за себе. Ми тепер бачимо, що захоплено й анексовано Крим - проти цього були гарантії в Будапештському меморандумі", - додав американський сенатор.

За його словами, США бачать, до яких руйнувань призвели дії Путіна, і повинні надати підтримку Україні, в іншому разі, за його словами, "Вашингтон зганьбиться".

"Якщо ми не станемо пліч-о-пліч на боці добра, це буде неправильно і ганебно. Дуже шкода, що мало допомоги від Європи, але ще більш шкода, що наразі США не надали істотної допомоги", - наголосив Маккейн.

"Ми весь Сенат намагалися переконати (у наданні військової допомоги Україні, - ред.) два роки тому, і ми переконали: у нас одностайно схвалено надання оборонного озброєння Україні, і Палата представників такої самої думки, як і більшість народу США. Але я не можу говорити за президента США і його адміністрацію, я знаю лише, що це сором - що ми не можемо надати Україні оборонні засоби. Вони працюють зброєю 20 століття, проти них - озброєння 21 століття з боку Росії, це несправедливо", - резюмував Маккейн.

Нагадаємо, сенатори США переважною більшістю голосів дозволили надавати Україні летальне озброєння. Такий пункт містить ухвалений Сенатом у четвер закон про оборонний бюджет на 2016 рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram