ГоловнаСуспільствоВійна

Російські військові: бойовики порушують перемир'я вчетверо частіше, ніж сили АТО

Нездатність ДНР і ЛНР домовлятися визнали навіть їхні союзники

Російські військові: бойовики порушують перемир'я вчетверо частіше, ніж сили АТО
Фото: EPA/UPG

Сепаратисти порушують режим перемир'я значно частіше, ніж українські військові, повідомляється у звіті спецмісії ОБСЄ з посиланням на дані у журналах порушень припинення вогню, які ведуть російські та українські військові.

Звіт ОБСЄ опублікували у ніч на неділю, 21 червня. У ньому повідомляється, що у штаб-квартирі Спільного центру з контролю і координації (СЦКК) представники Збройних сил України (ЗСУ) та російської армії продемонстрували спостерігачам два незалежні журнали порушень припинення вогню. У журналі, що ведеться офіцерами ЗСУ, зафіксовано 113 порушень режиму припинення вогню: 23 з боку українських військових і 90 з боку самопроголошених Донецької та Луганської "народних республік". Російські ж військові зафіксували 71 порушення, 15 з яких - з боку ЗСУ і 56 - з боку сепаратистів.

Загалом у звіті спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні зафіксували зростання напруженості та інтенсивні обстріли в районі Донецького аеропорту.

Як наголошується в документі, з середини дня 19 червня представники СММ, які перебували на спостережному пункті на залізничному вокзалі у Донецьку, протягом чотирьох з половиною годин фіксували інтенсивну стрілянину. Спостерігачі нарахували 144 розриви артилерійських снарядів і мін.

Спостерігачі також фіксують порушення Мінських угод у частині щодо відведення важких озброєнь від лінії вогню. Зокрема, представники СММ спостерігали перевезення двох танків Т-72 через Шахтарськ, контрольований сепаратистами ДНР, а також колону з чотирьох бронемашин і 11 танків, які пройшли через місто Зугрес, що також знаходиться під контролем сепаратистів. Крім того, спостерігачі відзначили пересування територією ДНР важкої артилерії. У звіті наголошується, що на території, контрольованій бійцями самопроголошеної ДНР, "безпілотний літальний апарат виявив 10 танків невідомого типу і 27 бронемашин у місті Комсомольське на південь від Донецька, а також чотири одиниці самохідної артилерії приблизно за кілометр на північний захід від міста Василівка".

Нагадаємо, штаб АТО наполягає на тому, що українські військові відкривають вогонь тільки у відповідь на обстріли з боку бойовиків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram