ГоловнаСуспільствоВійна

Нова партія броньовиків Saxon прибула в Україну

Британські БТР використовуватимуть як санітарні та командирські автомобілі

В Україну прибула друга партія броньовиків Saxon, куплених у Великобританії і призначених для Збройних сил.

Фото: facebook.com/yuri.biriukov

Про це повідомив у своєму фейсбуці радник президента Юрій Бірюков.

"55 бронемашин дісталися України і зараз вже перебувають на території однієї з військових частин - починається доробляння під спеціалізовані завдання. 20 машин переобладнають під "медевак" першої лінії, а 35 - під командно-штабні, з різною спеціалізацією", - зазначив він.

За його даними, одна машина обійшлася Україні приблизно в 51 тисячу фунтів.

"Що можна купити за ці гроші? Цивільну б/у машину і навісити на неї купу броні? Ага, сумний досвід "Спартанів" (уп'ятеро дорожчих!) уже показав, чим це закінчується. І жодна цивільна машина, скільки б на неї броні не вішали, не витримає вибуху під черевом. Нові броньовики? За 51 тисячу фунтів? Покажіть - де, відразу купимо", - зазначив він.

Фото: facebook.com/yuri.biriukov

Як зазначає видання "Авто-консалтинг", Saxon AT105 4x4 створювали наприкінці 70-х для виконання проходів у загородженнях, розтягування завалів й інших операцій, необхідних для забезпечення дій Внутрішніх військ у міських умовах під час проведення спеціальних операцій. Saxon AT 105 створено на базі БТР ΜAMBA, поєднує кращі якості автомобілів і бронетранспортерів. Від армійського минулого успадкував зварний броньований кузов "несучого" типу з V-подібним профілем днища для мінної стійкості (до 9 кг у тротиловому еквіваленті). 8,2-літровий дизельний двигун Saxon запозичено від вантажівки Bedford TM 4х4. Кузов вміщує 10 осіб або 2 тонни вантажу. Його також використовують як санітарний або командирський автомобіль.

Нагадаємо, перша партія Saxon складалася із 20 машин і надійшла в Україну в лютому цього року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram