ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Папа не від світу цього

«Його обрання означатиме: проблема соціальної справедливості висувається на чільне місце серед проблем, над вирішенням яких думає Церква. Також він здійснюватиме скромне папство. Забудьте про показну розкіш папського одягу Бенедикта». Таким був прогноз видання Business Insider щодо одного з фаворитів Конклаву кардинала Буенос-Айреса Хорхе Маріо Бергольо.

Фото: EPA/UPG

Сьогодні кардинал Бергольо став Папою Римським, обравши собі ім’я Франциск. Це – цікавий символ. Традиційно, римські первосвященики обирають собі ім’я на честь когось із своїх великих попередників. 266-й Папа Римський став Франциском І. Перший порядковий номер може означати, що понтифік налаштований на серйозне оновлення Церкви. Ще більш промовистим є ім’я Франциск.

Найбільш відомий Святий із таким іменем – Франциск Ассізький є символом святості бідності. «Бажаю наслідувати приклад життя і бідності Господа нашого Ісуса Христа і його Святішої Матері», – казав він. При цьому аскетизм у Святого гармонійно поєднувався із неймовірною життєрадісністю.

Друга важлива чеснота, яку проповідував Святий Франциск – служіння людям: «Господь закликав нас не стільки для власного спасіння, скільки для спасіння багатьох». Додам, що новий понтифік – виходець із Товариства Ісуса, головна місія якого – євангелізація народів.

Франциск Ассізький був учасником одного з хрестових походів, намагаючись навертати магометан до християнства.

Ще один відомий Святий із таким іменем – Франциск Ксав’єр, один із співзасновників ордену єзуїтів, чудотворець та один із найуспішніших місіонерів в історії християнства, який ніс світло віри народам Азії.

Отже, ми маємо Папу, який (виходячи із символіки його імені) бачить свій ідеал служіння у поверненні Церкви до простоти, аскетизму, соціального служіння та активного місіонерства.

Тепер від символів до особи нового Папи. Його детальну біографію всі охочі можуть прочитати, наприклад, на Вікіпедії.Тому лише кілька штрихів до портрету.

Фото: EPA/UPG

Перший. Новий Папа був близьким соратником Блаженного Івана Павла ІІ і багато у чому є схожим на нього. Зокрема, жорсткість та непохитність у принципових для Церкви питаннях поєднується із подиву гідною людяністю та смиренністю.

Другий. Кардинала Хорхе Маріо Бергольо вважали близьким до католицького руху «Comunione e Liberazione», який сповідує наступний принцип: найголовнішим у вірі є не ритуал і не теологічні доктрини, а живий досвід кожного вірного.

Третій: замолоду єзуїт Маріо Бергольо, як і чимало представників Католицької Церкви у Латинській Америці, захоплювався «теологією визволення» – лівою доктриною, свого роду «християнського соціалізму». Якщо судити із багатьох деталей біографії новообраного Папи, він залишився «соціалістом» і донині.

Четвертий аспект його біографії буде особливо цікавим для українських греко-католиків. У часи, коли кардинал Хорхе Маріо Бергольо був архієпископом Буенос-Айреса, там же служив молодий єпископ УГКЦ Святослав Шевчук – чинний глава УГКЦ. Це дозволяє сподіватися, що до українських побажань у Ватикані, можливо, ставитимуться з більшою увагою і омріяний вірними УГКЦ патріархат таки стане реальністю. 

…Цивілізація всепереможного споживання і всепроникної толерантності отримала Папу-аскета, Папу-консерватора – людину, про яку цілком можна сказати «не від світу сього». Чи вдасться новому главі найбільшої християнської конфесії хоч трохи змінити довколишній світ на краще? Мільйони католиків у всьому світі сьогодні моляться, щоб Франциску Першому вдалося. 

Олег БазарОлег Базар, головний редактор LB.ua
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram